Premier Monti worstelt met Italiaanse onvrede

Massademonstraties zoals in Griekenland en Spanje zijn tot dusverre aan Italië voorbijgegaan. Toch wordt ook daar de pijn van de bezuinigingen steeds duidelijker gevoeld. Ook Mario Monti, die in november als premier de leiding over een zakenkabinet op zich nam, ontkomt niet aan de onvrede en wordt inmiddels weggezet als een kille econoom, een slaaf van het bankwezen of als een slapjanus die de lef ontbeert om hervormingen sneller door te voeren.

Redactie
De Italiaanse premier Monti (links) ontmoet voorzitter van de Europese Commissie Barroso Beeld reuters
De Italiaanse premier Monti (links) ontmoet voorzitter van de Europese Commissie BarrosoBeeld reuters

'Monti heeft geen alibi's meer', schreef de zakenkrant il Sole 24 Ore vorige week. 'Hij hoeft maar een paar zaken te regelen, maar wel onmiddellijk.' De wijze waarop het electoraat zich in verkiezingen in Frankrijk, Griekenland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen tegen de bezuinigingsmaatregelen keerde, doet in Rome de alarmbellen rinkelen.

Monti moet zorgvuldig manoeuvreren tussen een steeds ontevredener bevolking en de behoedzame geldmarkten, die hij ervan moet overtuigen dat het veilig is geld te lenen aan een land met relatief gezien de hoogste schuldenberg op het continent.

De druk werd deze week eens te meer opgevoerd door de bekendmaking dat de economie in Italië voor het derde opeenvolgende kwartaal was gekrompen en de recessie in het land voortduurt.

Drastische maatregelen zijn vereist, zeggen economen, als Italië niet het risico wil lopen noodleningen aan te gaan en als vierde economie van de Europese Unie het hele Europese project in zijn rampspoed mee te sleuren.

Belastingverhoging
Met zijn structurele hervormingen en belastingverhogingen jaagt Monti velen tegen zich in het harnas. Zijn doorgaans op het oog onbewogen pantser vertoonde onlangs de eerste tekenen van frustratie. 'De gevolgen van deze crisis zouden bij diegenen die de economie in deze staat brachten tot nadenken moeten stemmen en niet in de schoenen moeten worden geschoven van iemand die een oplossing probeert te vinden', zei hij.

Omdat de Italiaanse economie niet overal in gelijke mate door de crisis is getroffen heeft ook nog geen grote protestbeweging de kop opgestoken, zoals in andere in het slop geraakte Europese landen. Hoewel dat voor Monti nog een geluk bij een ongeluk is, wordt dit gegeven overschaduwd door het feit dat er nog geen tekenen zijn dat de crisis vermindert. Dit heeft zijn weerslag op de partijen die Monti steunen. Alle verloren in onlangs gehouden verkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden