Premier Japan 'woedend' na vermeende onthoofding

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft vandaag een video naar buiten  gebracht waarin de Japanse gevangene Kenji Goto beweert dat zijn landgenoot en medegevangene, Haruna Yukawa, is onthoofd. De Japanse premier Shinzo Abe heeft zijn afkeer laten blijken op een persconferentie. De premier meldt 'woedend' te zijn en vindt de daden van IS 'onacceptabel en schandelijk'.

De twee Japanners Kenji Goto en Haruna Yukawa die door IS gevangen worden gehouden. Beeld ap
De twee Japanners Kenji Goto en Haruna Yukawa die door IS gevangen worden gehouden.Beeld ap

De Japanse overheid is bezig de video op echtheid te controleren. Een woordvoerder van de overheid spreekt van een ogenschijnlijke 'onacceptabele' executie, en eist de vrijlating van de andere Japanse gevangene, Kenji Goto.

In de video is Goto te zien met een foto waarop zijn onthoofde landgenoot is te zien. IS zegt bereid te zijn Goto te ruilen voor Sajida al-Rishawa, een vrouwelijke terrorist die in Jordanië vastzit omdat ze voor Al Qaida een aanslag wilde plegen in een hotel. Premier Abe van Japan zei vandaag dat de regering alles zal doen de nog levende gevange vrij te krijgen en nooit toe te zullen geven aan terroristen.

IS verspreide dinsdag een video waarin de terreurorganisatie dreigde de Japanners Goto en Yukawa te doden, als niet binnen 72 uur 200 miljoen dollar (172 miljoen euro) zou zijn betaald. Gisterochtend Nederlandse tijd verliep de deadline.

'We blijven gefocust op het verkrijgen van informatie. Prioriteit is het redden van mensenlevens', aldus diplomaat Yasuhide Nakayama afgelopen nacht in de Japan Times.

Eerste keer

Het was voor het eerst dat IS Japanners met de dood bedreigde. Een gemaskerde opstandeling richtte zich in de video direct tot de Japanse premier Shinzo Abe, die op dat moment met een omvangrijke delegatie een zesdaags bezoek bracht aan het Midden-Oosten.

'Aan de premier van Japan: hoewel je meer dan achtduizend en vijfhonderd kilometer van de Islamitische Staat zit, heb je er bewust en uit vrije wil voor gekozen deel te nemen aan deze kruistocht, aldus de militant, die sterk lijkt op de Britse strijder in de onthoofdingsvideo's van IS. 'Je hebt vol trots 100 miljoen dollar gedoneerd om onze vrouwen en kinderen te doden, om de huizen van moslims te vernietigen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden