Premier Irak meldt arrestatie van mythische terrorist

BAGDAD - Een van de meest gezochte terroristenleiders van Irak, Aboe Omar al-Baghdadi, is volgens de autoriteiten opgepakt.

Lange tijd is getwijfeld aan het bestaan van al-Baghdadi, maar als de man die nu is gearresteerd hem inderdaad is, dan is dat een gevoelige slag voor de opstandelingen van de 'Islamitische Iraakse Staat', een aan Al Qaida verwante soennitische groep. Dat zou een positieve ontwikkeling zijn na de aanslagen van vorige week, die ongeveer honderdvijftig mensen het leven kostten, onder wie veel sjiitische pelgrims uit Iran.

Premier Noeri al-Maliki zei gisteren dat de identiteit van Al-Baghdadi is bevestigd na zijn arrestatie, die vermoedelijk donderdag was verricht. ''We hebben bewijzen van mensen die hem direct kennen,'' aldus de premier. ''Zij waren aanwezig bij zijn uitverkiezing als leider van zijn organisatie.''

Al-Baghdadi is een mythische figuur, van wie sommige terreurexperts aannamen dat hij niet bestond - een soort logo van Al Qaida in Irak, bedoeld om de indruk te wekken dat de organisatie van Osama bin Laden in Irak wordt geleid door een lokale aanvoerder.

Maar volgens Al-Maliki is Al-Baghdadi inmiddels verhoord en zal het bewijsmateriaal tegen hem te zijner tijd openbaar worden gemaakt. ''Mensen praten over deze zaak alsof zijn arrestatie onbevestigd is. Dat is omdat het ging om een puur Iraakse operatie, waar de Amerikanen niets van wisten. Wij zullen alle onderzoeksinformatie bekendmaken,'' aldus de premier.

De arrestatie en zelfs de dood van Al-Baghdadi zijn eerder gemeld, maar dat bleek steeds voorbarig.

De Iraakse autoriteiten hebben in het verleden meermaals geclaimd Al Qaidakopstukken te hebben opgepakt, om vervolgens te moeten erkennen dat ze zich hadden vergist. Vorig jaar meldden ze de arrestatie van Aboe Ayyoeb al-Masri, de leider van Al Qaida in Irak. Later bleek te gaan om een 'eenvoudige' strijder van zijn organisatie.

Volgens Amerikaanse functionarissen is Al-Masri nog steeds op vrije voeten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden