Predikantenopleidingen verhuist naar VU Amsterdam

ANP Beeld
ANP

KAMPEN - De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) gaat ingrijpend snijden in de opleidingsplaatsen voor predikanten. Al de drie huidige vestigingen - Utrecht, Leiden en Kampen - gaan dicht. De activiteiten worden verplaatst naar de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen.

Het is ''een radicaal besluit'', erkent bestuursvoorzitter Henk van der Sar, die de verhuizing gisteren aankondigde. ''Wij hebben veel varianten onder ogen gehad. Voor de toekomst is dit de beste keuze.'' In november moet de synode van de Protestantse Kerk nog toestemming verlenen.

De keuze van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) voor Amsterdam en Groningen betekent dat Utrecht, Leiden en Kampen worden gesloten. Voor het wetenschappelijk personeel heeft het besluit geen gevolgen, aldus Van der Sar. Onder het ondersteunend personeel vallen wel ontslagen. Voor hen zal een sociaal plan worden opgesteld. De verhuizing moet in 2012 plaatsvinden. De hoofdvestiging van de universiteit komt in Amsterdam.

Het was al lange tijd duidelijk dat de Protestantse Theologische Universiteit zou gaan reorganiseren. Drie locaties voor zo'n vierhonderd studenten was te veel. Daar kwam bij dat de vestiging in Kampen geen onderdeel uitmaakt van een brede universiteit, aldus Van der Sar. ''Dat is met oog op de toekomst niet gewenst.''

Het bestuur van de PThU heeft met alle betrokken universiteiten overleg gehad. Van der Sar wil niet de nadelen van Utrecht en Leiden belichten, maar benadrukt dat in het totale plaatje Groningen en Amsterdam de beste papieren hadden. Zo bieden beide universiteiten de PThU de mogelijkheid in de bacheloropleiding eigen vakken aan de eigen studenten aan te bieden. Daarnaast heeft de VU ''een uitstekend internationaal netwerk'', dat goed aansluit bij de contacten van de PThU. Groningen heeft ''een voortreffelijke naam in wetenschappelijk onderzoek''.

Decaan Geurt Henk van Kooten van de Groningse theologische faculteit reageert euforisch op de keuze voor Groningen. ''Het is heel bijzonder. Ik zie het als een wederzijdse versterking.'' Decaan Wim Janse van de theologische faculteit van de VU is ''blij'' met het besluit. ''Wij zien uit naar verdere samenwerking en doen er alles aan de overstap naar Amsterdam zo goed mogelijk te laten verlopen.''

Zoals de PThU voorheen een overeenkomst had met Groningen en Amsterdam, zodat studenten na hun bachelor door konden stromen naar de PThU-master, wil Van der Sar eenzelfde afspraak gaan maken met Utrecht en Leiden. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden