Plus

Predikant-pionier verlaat IJburg: 'Ik belde lukraak bij mensen aan'

Stadspredikant Rob Visser, de man van de Parents Houses, vertrekt. Rob Visser (66) werd in 2010 pionier-predikant op IJburg met de opdracht een kerkgemeenschap op te zetten.

Rob Visser, 42 jaar lang pionier en predikant in Amsterdam Beeld Daniel Cohen
Rob Visser, 42 jaar lang pionier en predikant in AmsterdamBeeld Daniel Cohen

Hij begon bij de bron: aanbellen. Niet om te bekeren of het evangelie uit te dragen. Als 'cementboer' met de kerk als bindmiddel wil hij iets voor mensen betekenen.

Hoe begon u?
"Ik kom hier voor de mensen. Mijn roeping is: wees mens voor de mensen. Geloven in God is geloven in mensen. Toen kerkgebouw De Binnenwaai er stond, hadden we nul leden. Als je je kerk een gezicht wil geven, moet je je gezicht laten zien. Ik belde lukraak bij mensen aan om te vragen hoe het met ze ging. De mensen zijn vervolgens mijn beste reclame."

Waar resulteerden die contacten in?
"Ik hoorde dat er behoefte bestond aan vertier voor kinderen en heb toen een kinderboerderij opgezet. Later zette ik me in voor een hangplek voor Marokkaanse jongeren. Ze stonden hier voor de deur en ik nodigde ze uit voor koffie. De buurt was daar niet blij mee. De gemeente zette vervolgens grote bloembakken neer op die plek. Het resultaat is dat ze naar een verderop gelegen pleintje zijn vertrokken. Daar heb ik wel verdriet over."

Hoe kwam u op het idee van een Parents House, waarvan er nu vijf in de stad bestaan?
"Op IJburg is het aantal echtscheidingen hoog. Een gescheiden vrouw vertelde me huilend dat er helemaal geen huis voor haar in de buurt was. IJburg kent veel eengezinswoningen. Het idee ontstond om het Parents House voor gescheiden vaders en moeders op te zetten zodat ze toch dicht bij hun kinderen blijven."

"Er was veel weerstand van de buurt. Ik heb daarop een handgeschreven brief bij Van der Laan in de bus gedaan. Hij nam direct contact op, foeterde zijn ambtenaren uit en zo kwam het huis er."

Toch kwam er geen grote kerkgemeente op ­IJburg. Wringt dat?
"Ik vind het jammer dat het geen grote kerk is geworden. Maar het gaat me niet om aantallen, maar dat we voor iedereen open staan."

U hecht niet aan de aanspreektitel dominee, waarom draagt u als protestant wel een wit priesterboordje?
"De titel dominee schept afstand maar het boordje zorgt voor herkenbaarheid. Ik heb daar altijd veel plezier van. Mensen gaan voor me opzij als ik fiets, spreken me vanwege dat boordje aan en behandelen me aardiger. De bakker kneep een oogje toe toen ik een keer een euro te weinig bij me had. Ik was daar zelf ook verbaasd over hoor."

Waarom deze katholieke dracht?
"De rooms-katholieke kerk is de moederkerk en heeft grote waarden, maar we zijn allemaal christenen. Ik heb een hekel aan de verdeeldheid van de godsdiensten. Ik doe er alles aan om geloven bij elkaar te brengen. Er zijn trouwens meer mensen in de protestantse kerk die een boordje dragen."

Kijkt u uit naar uw pensioen?
"Ik vind het jammer dat ik weg moet. Ik had graag de asielzoekers die naar IJburg komen, willen helpen hun weg te vinden. Dat is de cementboer in me. We hebben nog een klus te klaren over samenwerking met de moskee op IJburg. De nieuwe stadswijk Zeeburgereiland had ik ook graag willen meemaken."

"Maar ik moet niet zeuren. Ik heb 42 jaar lang dit vak mogen uitoefenen. Ik ga nu nieuwe pionier-predikanten begeleiden en word interim-dominee in een klein plaatsje bij Gorinchem."

Afscheid Rob Visser, zondag 10/12 om 15 uur, IJburg College, Pampuslaan 1. Kerstwandeling, 15/12 om 18 uur, vertrek bij Oude Kerk. Aanmelden: kersttheatertour.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden