Praten over islam, heel voorzichtig

Een van de sprekers was prediker Ali Al Khattab, bij zijn aanhangers bekend als broeder Al Khattab. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Een van de sprekers was prediker Ali Al Khattab, bij zijn aanhangers bekend als broeder Al Khattab. Foto Jean-Pierre Jans

Op het Grote Islam Debat in de RAI waren, in deze verkiezingstijd, maar weinig politici. Maar de naam van Wilders lag op ieders lippen. 'Ik snap de PVV niet. Ik vermoord niemand.'

Nog niet zo heel lang geleden had een congres over de islam in de RAI waarschijnlijk weinig aandacht getrokken. Maar nu waren er bezorgde artikelen in de krant geweest en een spoeddebat in de Tweede Kamer met de minister, in de vermoedelijke veronderstelling dat waar meer dan tien moslims met baarden samenkomen, er vast en zeker ook boze plannen worden gesmeed om Nederland over te nemen en toe te voegen aan het rijtje ongezellige landen Pakistan, Iran en Afghanistan.

Van de weeromstuit had ook de organisatie van het Nationaal Islam Congres geen enkel risico genomen, en werden alle bezoekers zaterdag onderworpen aan een grondige controle bij de ingang.

Angst en achterdocht over en weer beheersen bijna tien jaar na de aanslagen op New York en Washington nog steeds het debat over de islam in Nederland, merkte Tofik Dibi van GroenLinks op tijdens het Grote Islam Debat, een van de hoofdschotels op het congres.

''We moeten af van het schrikbeeld dat we aan de vooravond staan van een islamitische overheersing,'' zei Dibi. ''Op een enkeling na hebben moslims in Nederland geen enkele behoefte aan sharia of jihad. Zij willen een prettige buurt om in te wonen en goed onderwijs voor hun kinderen, net als alle andere mensen. Maar het debat over de islam wordt niet gevoerd door deze mensen. Het zijn de extremisten uit beide kampen die alle aandacht krijgen.''

Dibi was een van de weinige politici in de RAI, en dat was opvallend zo kort voor de verkiezingen. Tijdens de campagne laten de politieke partijen doorgaans weinig mogelijkheden voorbijgaan om een gehoor van enkele honderden stemgerechtigden toe te spreken. Belangrijke spelers als VVD, PvdA, en PVV waren zaterdag echter niet van de partij. ''Misschien is de behoefte aan een debat in deze omgeving even niet zo groot bij de afwezige partijen,'' veronderstelde Dibi.

Islam weggezakt op politieke agenda
''Maar de islam is in korte tijd ook volledig weggezakt op de politieke agenda. Op dit moment draait alles om de economie, terwijl we in Den Haag de afgelopen jaren heel veel, misschien wel te veel, over de islam hebben gesproken. Toch vind ik het een gemiste kans dat de PVV hier niet aanwezig kan zijn. Juist die confrontatie kan het debat over de plaats van de islam in Nederland verder helpen.''

Want dat het debat over de islam nog steeds in de kinderschoenen staat, werd ook zaterdag duidelijk: de verschillende partijen zijn nog druk doende elkaar af te tasten over de voorwaarden van een dergelijk debat. Woorden als respect en verdraagzaamheid vielen om de haverklap, en slechts af en toe werden de pijnpunten opgezocht. CDA-Kamerlid Coskun Çörüz deed een poging toen hij vertelde dat hij eerder een zaaltje verderop in de RAI de islamitische theoloog Abu Ameenah Bilal Philips enthousiast had horen spreken over polygamie. ''Ik beschouw het als mijn taak om te vertellen dat dat in Nederland niet kan.'' In omgekeerde richting werd het pleidooi van voorzitter Rein Zunderdorp van het Humanistisch Verbond voor ruimte voor abortus en euthanasie lauw ontvangen door de islamitische en christelijke sprekers. Zo leuk is het niet, verdraagzaamheid.

In al zijn afwezigheid was Geert Wilders van de PVV toch erg aanwezig. Cörüz kreeg vanuit de zaal de vraag waarom hij zich thuisvoelt bij een partij die heeft laten weten na de verkiezingen met de PVV te willen regeren, de partij die heeft laten weten een apart wetboek van strafrecht te willen voor moslims. Het antwoord - het CDA sluit niemand uit - stelde de zaal niet gerust.

Een Marokkaanse man zorgde voor hilariteit met zijn reactie: ''Ik snap de PVV niet. Ik vermoord niemand. Ik leid een rustig leven. Ik heb drie schitterende dochters. Ik heb 35 jaar bij de spoorwegen gewerkt en mijn hele leven belasting betaald. Geert Wilders heeft van mijn geld mogen studeren.'' (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden