Prachtig, knus en niet te bekakt

Ga direct naar Amsterdams Mooiste Straat

De lezers van Het Parool hebben gekozen: de Brouwersgracht is de mooiste straat van Amsterdam.


De bewoners van de Brouwersgracht staan niet gek te kijken dat hun straat door de lezers van Het Parool is uitverkoren tot de mooiste straat van Amsterdam. Die mensen hebben gelijk, zegt een keurig gekapte mevrouw met een volle boodschappentas die op het punt staat haar huis binnen te stappen, ter hoogte van de Prinsengracht. De uitkomst is wat haar betreft een bevestiging van wat iedere Amsterdammer al weet, of had moeten weten. Wat er dan precies zo mooi is aan de Brouwersgracht? Ook daar kan ze kort over zijn: alles.

Misschien toch aardig om hier iets uitgebreider op in te gaan. De verslaggeefster van Het Parool is nog maar een groentje op de gracht met haar tweeënhalf jaar woongenot, maar dat doet er niet toe. Een mens heeft niet veel tijd nodig om de fysieke kwaliteiten van de Brouwersgracht in te zien.

Nogmaals, wat maakt die gracht mooier dan de andere grachten? Ze hebben toch allemaal aan weerszijden historische huizen met prachtige gevels? Ze hebben toch allemaal water waarin deze gevels sprookjesachtig worden weerspiegeld als het windstil is? Op een stille zondagochtend geeft toch elke gracht waar je langs fietst een eigenaardig overwinnaarsgevoel, waardoor je je haast niet kunt inhouden om als een hysterische zendeling uit te schreeuwen: Amsterdam is de mooiste stad van de hele wereld!

Verschillende gelukkige bewoners van de mooiste straat van Amsterdam schudden meewarig het hoofd. Meisje, meisje, denk toch eens na voor je wat roept, zie je ze denken. Ten eerste is de Brouwersgracht wat smaller dan de andere grachten, dat maakt dat hij er extra knus bijligt. Ook worden de oude pakhuizen opgehemeld, net als de Herenmarkt, die we er gratis en voor niks bijkrijgen.

Joop Teunisse (59) woont al vijftig jaar op de gracht, hij kwam op zijn negende vanuit de Jordaan naar het huis waar hij nu nog woont met zijn invalide moeder, op het stukje tussen Keizers- en Prinsengracht, aan de kant van de Haarlemmerdijk. Hij heeft een paar keer geprobeerd te verhuizen maar hield het nergens lang uit. De Brouwersgracht bleef roepen. Maar of hij het nou de mooiste straat van de stad vindt, weet hij niet zeker. 'Een van de mooiere stukken,' vindt hij een passender titel. Maar goed, daar kun je geen gedenksteen voor uitloven. Hij haalt zijn schouders op: ''Misschien ben ik gewoon verwend na een halve eeuw.''

De gracht is erg veranderd, zegt hij. Vroeger woonden er nauwelijks mensen. Het overgrote deel van de huizen werd gebruikt door het bedrijfsleven; er zaten veel groothandelaren, maar ook kleinere bedrijfjes, zoals een zaak in Zwitserse kaas, in het pand naast café Tabac. ''Je rook de kaas als je er langs liep.''

Toen de bedrijvigheid verdween en huiseigenaren op zoek gingen naar bewoners, raakten ze hun panden aan de straatstenen niet kwijt. Niemand wilde wonen in zo'n oud huis dat door de hoge plafonds en grote kamers niet warm te stoken was. Het Zwitserse kaaspand ging weg voor 70.000 gulden. Ter vergelijking, verderop staat nu een veel kleiner huis te koop. Vraagprijs: 1,7 miljoen euro. De gracht is nu veel levendiger, zegt Teunisse. ''Ik ga hier nooit weg.''

Het is opvallend dat - gevraagd naar de schoonheid van de gracht - bewoners direct beginnen over de sfeer in de buurt. ''Het is net een dorp,'' en ''Iedereen kent elkaar,'' ''Vrolijke Amsterdamse chaos,'' ''Geen bekakte gracht door de sociale woningen in de omgeving.''

Alleen het hobbelige wegdek, daar is niemand over te spreken, vooral hakkendraagsters niet. Het belabberdste wegdek: misschien een idee voor een volgende wedstrijd. De Brouwersgrachtbewoners maken graag ruimte voor een tweede gedenksteen. (ELS QUAEGEBEUR)

Ga direct naar Amsterdams Mooiste Straat

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden