Update

PPG geeft overnamestrijd om AkzoNobel voorlopig op

Het Amerikaanse verfbedrijf PPG Industries zet zijn overnamepogingen op zijn Nederlandse branchegenoot AkzoNobel niet door. Het bedrijf liet donderdagochtend weten geen nieuw bod op Akzo te doen.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

PPG bood sinds begin maart vier keer op AkzoNobel; het had uiteindelijk 27 miljard euro voor de Nederlandse verf- en chemiegigant over. Maar Akzo weigerde ook maar te onderhandelen en wees elk bod af omdat het bedrag te laag was en omdat de redenen voor een overname niet overtuigend genoeg waren.

Deze week kreeg Akzo daarbij steun van de Amsterdamse Ondernemingskamer, die de eisen van een groep boze aandeelhouders voor ingrijpen in de bedrijfsleiding afwees.

Vijandig bod
PPG moest van toezichthouder AFM uiterlijk vanavond voor middernacht uitsluitsel geven over het bod, nadat een verzoek om uitstel van die deadline gisteren door AFM was afgewezen. Het Amerikaanse bedrijf restte daardoor alleen nog een 'vijandig' bod direct aan de aandeelhouders, maar ziet daar nu van af.

Volgens de beursregels mag PPG nu tot 1 december geen nieuw bod doen. Of PPG zich dan weer zal roeren, is onduidelijk. Het bedrijf had een periode van 15 maanden uitgetrokken om een overname af te ronden, gerekend vanaf begin maart 2017.

Maar in de komende maanden wil AkzoNobel zichzelf opsplitsen in een verfbedrijf en een zelfstandige chemietak. Dat maakt het bedrijf waarschijnlijk on­interessant voor PPG, maar mogelijk wel voor andere overnemers.

Met de stap van PPG komt voorlopig een einde aan een harde strijd. Vooral doordat een van Akzo's jongste aandeelhouders, Elliot Advisors, ongekend hard voor een overname pleitte, tot aan de rechter toe. Zo goedgebekt als Elliot de afgelopen maanden was zo zwijgzaam is de Amerikaanse investeerder, die bijna 5 procent van Akzo bezit, nu.

Laatste poging
PPG-topman Michael McGarry blijkt afgelopen maandag nog een laatste poging te hebben gedaan om Akzo over te halen, onder meer door in een brief te laten doorschemeren dat er nog wel een hogere prijs in het vat zat 'in de context van persoonlijke onderhandelingen die alle andere obstakels hebben opgelost."

Zo schatte PPG in dat na een fusie zo'n 10 procent van de gezamenlijke activitieten - met een omzet van 2,8 miljard dollar - had moeten worden afgestoren vanwege overlappen en kartelbezwaren.

AkzoNobel wees meermaals op de meer dan vijftig mededingingsautoriteiten in verschillende landen die zich over een deal zouden moeten buigen. Bij een vijandig bod zou het risico op bezwaren alleen maar groter worden Een gestrand bod zou honderden miljoenen euro's schade veroorzaken.

PPG was bereid zeer ver te gaan en beloofde Akzo 600 miljoen dollar te betalen als een overname alsnog zou stranden bij kartelautoriteiten.

Akzo-logo Bruce in juichstemming, nu PPG haar jacht staakt Beeld Het Parool
Akzo-logo Bruce in juichstemming, nu PPG haar jacht staaktBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden