PPG gaat achter financieel toezichthouder AFM aan

Het Amerikaanse chemiebedrijf PPG gaat achter financieel toezichthouder AFM aan. Volgens topman Michael McGarry gunt AFM PPG te weinig tijd om een bod te doen op Akzo Nobel. PPG heeft tot 1 juni de tijd  gekregen. "Maar dat moet tenminste 17 juni zijn." AFM rekent op een rechtszaak.

Herman Stil
Het kantoor van AkzoNobel op de Zuidas. Beeld ANP
Het kantoor van AkzoNobel op de Zuidas.Beeld ANP

PPG voelt zich door Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder druk gezet. Volgens de beursregels krijgt een bedrijf zes weken de tijd om een bod te doen, nadat het zijn intentie bekend heeft gemaakt. Maar volgens PPG-topman Michael McGarry gaat de toezichthouder uit van een verkeerde startdatum.

"We willen nu overleg met AFM of de datum van 1 juni reeël is," aldus McGarry dinsdagochtend in Amsterdam. "Wij gaan er van uit dat die datum 17 juni moet zijn." De topman suggereert dat AFM bewust het overnameproces onder druk zet. "Ik denk dat AFM een politiek besluit heeft genomen door de datum op 1 juni te zetten."

Bod
"Zij gaan er van uit dat wij ons eerste bod op Akzo Nobel 9 maart hebben gedaan. Toen deden we nog geen financieel bod, maar maakten we alleen onze intentie aan Akzo kenbaar. Dat bod verviel ook toen Akzo het zonder overleg openbaar maakte. Wij hebben ons eerste financiële bod op 22 maart gedaan. Toen hebben we een prijs genoemd en dan start de klok pas."

PPG heeft AFM een brief op poten geschreven. "We wachten nu een reactie af." Volgens een woordvoerder van AFM ligt de zaak inmiddels onder de rechter. Tot die zich heeft uitgesproken, doet de autoriteit er geen uitspraak over.

Aandeelhouders
PPG heeft haast. Maandag 29 mei doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak in de rechtszaak die een groep aandeelhouders tegen Akzo Nobels weigering om met PPG te praten heeft aangespannen. "We wachten nu de uitspraak af."

"Op 30 mei hebben we een bestuursvergadering waar we onze verdere stappen bekend maken," aldus McGarry. Als AFM vasthoudt aan 1 juni als einddatum, mag PPG volgens de beursregels tenminste 6 maanden geen nieuw bod doen.

Zelfs als PPG de deadline niet haalt, sluit McGarry niet uit dat er na een half jaar een nieuwe overnamepoging komt. "Dat is altijd een optie. We staan altijd open voor overleg over andere mogelijkheden."

Mogelijk is Akzo Nobel op dat moment al van zijn chemie-activiteiten af. Het concern zette die in de overnamestrijd in de etalage voor verkoop of verzelfstandiging. Dat zou het concern minder aantrekkelijk kunnen maken voor PPG.

Vijandig bod
McGarry sluit een vijandig bod nog altijd niet uit. "Alle opties liggen nog op tafel. We wachten nu de uitspraak af. Maar bij een vijandig bod zijn er geen toezeggingen op het gebied van werkgelegenheid en een break-up fee."

Bovendien kan zo'n bod wel eens lager uitvallen dan de 96,75 euro per aandeel (29 miljard in totaal) die PPG in zijn laatste bod heeft gedaan. "Akzo's aandeelhouders zijn nu boos, maar bedenk eens hoe boos ze zullen zijn als we vanwege de vijandigheid van Akzo een lager bod moeten doen, vanwege de kosten die dat met zich meebrengt."

Hij blijft hoop houden op een amicale oplossing. "We hebben nog nooit een vijandig bod gedaan. We willen een bieding die gesteund wordt door beide besturen."

Lees ook: Overnamestrijd Akzo Nobel gaat nieuwe fase in

Topman Michael McGarry van PPG Beeld anp
Topman Michael McGarry van PPGBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden