Potterboek breekt alle records

LONDEN - Harry Potterfans over de hele wereld zijn dit weekeinde met hun neus in het zevende en laatste deel van de boekenreeks over de tovenaarsleerling gedoken.In Karachi werd de verkoop van Harry Potter and the deathly hallows even uitgesteld na een bommelding. De politie vond tien kilo explosieven in een gestolen auto. In Israël verliep de verkoop rustig, ondanks dreigementen van radicalen die de sabbatsrust verstoord zagen.

Zaterdagmorgen 01.00 uur Nederlandse tijd - middernacht in Londen - ging de verkoop wereldwijd van start - en brak meteen alle records in Groot-Brittannië. Het boek ging vijftien keer per seconde over de toonbank, berekende de boekhandelketen WHSmith.

Sommige fans bivakkeerden al dagen op de stoep van de boekwinkels om als eerste het laatste exemplaar van J.K. Rowling in handen te krijgen. De schrijfster las zelf vijfhonderd kinderen voor in het Londense natuurhistorisch museum. Ook in Nederland stonden de fans in de rij voor de nachtelijke verkoop.

De inhoud van het laatste deel lekte al enigszins uit via internet. De Franse krant Le Parisien drukte een samenvatting van het einde van het boek ondersteboven af. Zo werd voorkomen dat fans het 'per ongeluk' zouden lezen. Vooral de vraag of Harry Potter al dan niet in leven blijft, houdt de fans bezig.

Intussen wordt op de Nederlandse internetsites over Potter volop gediscussieerd over het nieuwe boek. De meeste reacties zijn positief. 'Echt een heel mooi boek met veel onverwachte dingen, vooral het einde van het boek en dan met name de laatste paar regels,' aldus een bezoeker op Harrypotternl.com. Een ander noemt het boek 'een eervolle afsluiting van de reeks'. Toch zijn niet alle liefhebbers te spreken over het laatste Potteravontuur. 'Het boek is (...) slecht geschreven. Volgens mij kan ik wel een beter deel vinden,' staat op deuilenvleugel.nl.

Hoewel schrijfster J.K. Rowling heeft aangegeven dat Harry Potter and the deathly hallows het laatste deel is van de reeks, houden de fans hoop. Het einde van het laatste deel biedt volgens een bezoeker op Harrypotternl.com een mogelijkheid voor Rowling om door te gaan. 'Zo te lezen laat J.R. wel ruimte voor een vervolg.'

Zie ook: www.parool.nl/boeken

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden