Potentieel opnieuw steun aan banken: beurs nerveus

Steeds meer analisten gaan er van uit dat een tweede steunronde haast onvermijdelijk is. Foto ANP/Rick Nederstigt

DEN HAAG _ De mogelijkheid dat er een tweede steunronde nodig is voor Nederlandse banken en andere financiële instellingen, leidt tot grote nervositeit op de Amsterdamse beurs. Financiële instellingen als Aegon en ING kregen gisteren zware klappen, al herstelden ze in de loop van de middag enigszins. Het aandeel ING zakte gisterochtend zelfs even tot onder de 5 euro; het laagste niveau in 17 jaar. Op basis van een koers van rond de 5 euro, is de financiële reus nog maar zo'n 11 miljard euro waard. Het aandeel sloot uiteindelijk met een verlies van ruim 4 procent op 5,28 euro. Aegon leverde ruim 8 procent in.

Steeds meer analisten gaan er van uit dat een tweede steunronde haast onvermijdelijk is. Ze verwachten dat ING over het vierde kwartaal van 2008 opnieuw miljarden moet afschrijven omdat beleggingen in de Verenigde Staten minder waard zijn geworden. ING heeft daar veel zogeheten Alt-A beleggingen; waardepapieren die gelieerd zijn aan de in zware problemen verkerende Amerikaanse hypotheekmarkt, al zijn ze minder onbetrouwbaar dan de beruchte rommelhypotheken.

Onder analisten lijkt ook brede overeenstemming te bestaan over de noodzaak om een tweede ronde van staatssteun aan de banken te koppelen aan het oprichten van een 'bad bank', ook wel een 'vuilnisbank' genoemd. Daarin zouden de banken al hun dubieuze waardepapieren en beleggingen kunnen onderbrengen, zodat de eigen balans weer schoon is.

Alleen op die manier kan het onderlinge vertrouwen van de banken, een voorwaarde voor het weer op gang komen van het leenverkeer, herstellen. ''Als dat niet gebeurt, blijft het water naar de zee dragen'', aldus financieel geograaf Ewald Engelen.

Volgens David van der Zande, hoofd beleggingen van Theodoor Gilissen Bankiers, is een tweede steunronde voor de Nederlandse financiële sector door de dalende koersen haast onvermijdelijk geworden, ook al omdat andere landen daarmee al begonnen zijn. Groot-Brittannië schoot de - mede door de overname van ABN Amro - zwaar in de problemen geraakte Royal Bank of Scotland deze week opnieuw met miljarden te hulp en België de bank KBC.

Sommige analisten houden een nog verdergaande reddingsoperatie niet meer voor uitgesloten: Volledige nationalisatie van de bankensector. Maar volgens David van der Zande is dat scenario voorlopig nog niet aan de orde. ''En het is bovendien de vraag of overheden daar genoeg geld voor hebben.''

Hoewel de financiële waarden de zwaarste klappen kregen, bood ook de rest van de beurs geen vrolijke aanblik. De AEX-index daalde gisteren voor de vijfde dag op rij. Na een licht herstel in de eerste weken van dit jaar staat de index inmiddels alweer zo'n 5 procent lager dan eind 2008. De beurs sloot gisteren met een verlies van ruim 0,5 procent op 234 punten. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.