Postuum gelijk in asbestzaak

AMSTERDAM - De rechter heeft Piet Schokker uit Zunderdorp, die drie jaar geleden met zijn vrouw een rechtszaak tegen asbestproducent Nefalit aanspande, een schadevergoeding toegewezen omdat zijn vrouw ongeneeslijk ziek werd en overleed door asbestvezels.

Drie jaar geleden sleepte Corrie Schokker-Hoeve de firma Nefalit voor de rechter. Een jaar daarvoor hadden artsen bij haar longkanker geconstateerd, veroorzaakt doordat ze jaren eerder thuis in aanraking was gekomen met asbesthoudende platen van de firma. In het gunstigste geval had ze nog een paar jaar te leven. Afgelopen april overleed ze op 69-jarige leeftijd, een paar maanden voor de uitspraak dus.

''Ik heb mijn vrouw beloofd door te gaan tot op het gaatje,'' zegt Schokker, die deze maand 72 wordt. ''Wat dat betreft is het een vorm van genoegdoening. Maar het zal nooit genoeg zijn, ik krijg mijn vrouw er niet door terug. Van Nefalit heb ik zelfs geen excuses gekregen. Bovendien moeten we nog afwachten of het bedrijf in hoger beroep gaat.'' De advocaat van Nefalit kon dat vanmorgen nog niet zeggen.

De rechter heeft Schokker 48.717 euro toegewezen, met rente erbij het maximale wat in dergelijke zaken wordt uitgekeerd. Deze maand werd ook in Maastricht een schadevergoeding uitgekeerd in een zaak over asbest, maar daar viel het bedrag lager uit. Advocaat Bob Ruers is tevreden met de uitspraak. ''De rechter heeft honderd procent van het bedrag toegekend, dat is bijzonder omdat het hier om consumenten gaat. Eerder waren het vooral mensen die beroepsmatig met asbest gewerkt hadden die een schadevergoeding kregen.''

De betreffende asbestplaten werden geproduceerd door de firma Asbestona, later Nefalit. Bij de verkoop is volgens de rechter onzorgvuldig gehandeld omdat nooit melding is gemaakt van het risico dat verbonden was aan het verwerken van de platen, terwijl dit al ver voor 1972 bekend was bij de producent.

In dat jaar verbouwden de Schokkers de keuken; vanwege hun houten huis kozen ze op advies van de verzekeraar voor asbestplaten, omdat die brandbestendig zijn. Corrie hielp met het opruimen van de rommel, haar man, vader en broers deden het timmerwerk. Juist het opvegen van asbestzaagsel, wat zij deed, is gevaarlijk.

''Soms voel ik me er wel eens schuldig over want ik heb die platen aangebracht,'' zegt Schokker. ''Het materiaal zit natuurlijk nog steeds in ons huis, dat maakt het ook nog moeilijker het ooit te verkopen. Want je moet dat natuurlijk wel melden.'' Hij probeert niet te veel bezig te zijn met de gebeurtenissen. ''Ik ben gezond en heb gelukkig mijn bezigheden. Ik zit bij een voetbalclub en ben voorzitter van een biljartclub.'' (JEFF PINKSTER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden