Postnatale depressie vaak taboe

Moeders die kampen met een postnatale depressie, zwijgen vaak over hun klachten. Een derde van hen bespreekt de psychische problemen zelfs niet met de eigen partner.

Edwin van der Aa
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

In Nederland ontwikkelen jaarlijks ruim 23.000 vrouwen een depressie na hun bevalling. De klachten worden niet altijd herkend, en ook is er soms sprake van schaamte over de zwartgallige gevoelens, aldus experts. Een op de zeven vrouwen die een depressie kreeg, sprak er nooit met iemand over.

Onderzoekers ondervroegen vijfhonderd vrouwen die te maken kregen met de aandoening, en duizend personen van wie iemand in de omgeving eraan leed. Zo'n 43 procent van de moeders kwam bij psycholoog of psychiater terecht. De kraamhulp of het consultatiebureau worden nauwelijks geraadpleegd (17 procent).

Geen slechte moeder
Vandaag begint een campagne om postnatale depressie bespreekbaar te maken. Staatssecretaris Paul Blokhuis: "Het is belangrijk dat professionals hier aandacht voor hebben. Zeker zo belangrijk is dat net bevallen moeders erover durven te praten. Want je bent geen slechte moeder als je niet op een roze wolk zit."

De psychische aandoening wordt niet altijd herkend, omdat de klachten deels overlappen met 'normale' verschijnselen waar pas bevallen moeders mee te maken krijgen, zoals moeheid en lusteloosheid.

Ook rust er een taboe op het uiten van negatieve gevoelens, omdat moeders 'dankbaar' moeten zijn voor hun gezonde kind en niet mogen zeuren dat verzorging van een baby zwaar is.

Adriaan Honig, hoogleraar ziekenhuispsychiatrie (VU) en psychiater in het OLVG, herkent de taboesfeer. "Wij zien vrouwen die weer zwanger willen worden, maar vrezen dat ze opnieuw depressief worden. Soms hoort de partner tijdens het bezoek aan onze poli voor het eerst dat hun vrouw deze problemen al heeft gehad."

Gesprek op gang brengen
Honig is er voorstander van dat zwangeren bij de verloskundige een depressievragenlijst invullen. Dit gebeurt al in de Verenigde Staten. "Als je hoog scoort, ben je niet gelijk depressief, maar komt het gesprek over klachten wel op gang. Zo kan het taboe makkelijker worden geslecht."

Ook na de bevalling kan deze controle plaatsvinden. Daarnaast moet het consultatiebureau alerter zijn op signalen van een postnatale depressie. Bekende verschijnselen zijn dat een vrouw zichzelf als moeder waardeloos vindt, dat ze nergens van lijkt te genieten, schuldgevoelens naar kind of partner, lusteloosheid en weinig zin in het verzorgen van de baby. Kraamvrouwen kunnen al een depressievragenlijst raadplegen via de website www.poppoli.nl.

23.000

Ruim 23.000 Nederlandse vrouwen per jaar hebben last van depressieve klachten na de bevalling. Een op de zeven sprak er met niemand over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden