Postcodeloterij en Koffietijd samen in nieuw pand op Zuidas

De Postcodeloterij krijgt dan toch zijn nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam. Drie jaar nadat eigenaar Goede Doelen Loterijen een oud kantoorpand aan de Zuidas overnam, is het verbouwingsontwerp voor het nieuwe 'ministerie van goede doelen' klaar. Ook tv-programma Koffietijd vindt er straks onderdak.

Herman Stil
Impressie van het nieuwe hoofdkantoor van Goede Doelen Loterijen aan de Prinses Irenestraat Beeld Benthem Crouwel Architects
Impressie van het nieuwe hoofdkantoor van Goede Doelen Loterijen aan de Prinses IrenestraatBeeld Benthem Crouwel Architects

Het gaat om het oude kantoorpand waar tot voor kort Baut Zuid tijdelijk was gevestigd. De loterijgigant gaf het gebouw in bruikleen aan de Baut-uitbaters, toen die aan de Wibautstraat moesten vertrekken. Inmiddels is het 'reizende circus' alweer verhuisd, tijdelijk naar het leegstaande V&D-pand aan het Rokin.

Voorheen was verzekeraar Winterthur in het pand gevestigd. Sinds het vertrek van de Zwitsers stond het leeg. Het werd in 2013 voor 22 miljoen euro gekocht door Goede Doelen Loterijen (GDL).

Die wil er nu 500 man personeel van de Postcodeloterij, Bankgiroloterij en Vriendenloterij onderbrengen. Die zitten nu verspreid over 15 verschillende panden in en om Amsterdam.

Het pand wordt, naar een ontwerp van het Amsterdamse Benthem Crouwel Architects onherkenbaar veranderd, van binnen en van buiten.

Het gebouw op de hoek van de Beethovenstraat en Strawinskylaan nu. Beeld Benthem Crouwel Architects
Het gebouw op de hoek van de Beethovenstraat en Strawinskylaan nu.Beeld Benthem Crouwel Architects

Gestript
Het wordt helemaal gestript en er wordt nieuwbouw overheen gebouwd, met een extra verdieping. Het dak krijgt 6800 'bladeren' van aluminium, waarin 2400 vierkante meter zonnepaneel wordt verwerkt en waarmee regenwater wordt opgevangen dat gebruikt zal worden om de wc's door te spoelen.

Het pand krijgt een openbaar restaurant, een tv-studio waar programma's Koffietijd en RTL Live! worden opgenomen, die beide worden gesponsord door de loterijen van het bedrijf. Ook komt er een openbaar restaurant en een auditorium voor exposities en lezingen in het gebouw. De renovatie moet in 2018 klaar zijn.

Goede doelen
Volgens GDL gaat de aankoop en de verbouwing niet ten koste van de hoeveelheid geld die jaarlijks wordt afgedragen aan goededoelen, maar worden deze gefinancierd uit de verkoop van de bestaande onderkomens van het bedrijf, waaronder een trits kantoorvilla's bij het Vondelpark - bijnaam: 'het ministerie van goede doelen' - die door de jaren heen voor 20,5 miljoen euro zijn gekocht.

Daarnaast wordt voor de financiering van de nieuwbouw ook een hypotheek gesloten en zal worden geput uit het eigen vermogen van het bedrijf.

Loterijen
De loterijen van GDL keren net geen 42 procent van het geld dat ze jaarlijks met loterijen ophalen - vorig jaar 613 miljoen euro - uit aan goede doelen. In Nederland, waar wettelijk bepaald exact de helft moet worden uitgekeerd, gebeurt dat vaak aan de 'eigen' Stichting Doen.

Per saldo keert het bedrijf ruim 32 procent uit aan loterijprijzen, bijna 24 procent van de inkomsten gaat op aan de organisatie, werving (alleen al 56,5 miljoen voor huis-aan-huispost), de sponsoring van tv-programma's - vorig jaar voor 13,5 miljoen euro - of evenementen als de Green Challenge.

Zuidas
De verbouwing past binnen een rigoureuze opknapbeurt van kantoorpanden langs de Strawinskylaan. Pal tegenover het gebouw wordt, zoals Het Parool gisteren meldde, het WTC uitgebreid met een extra toren. Even verderop worden de Tweelingtorens - voorheen onderkomen van Stibbe en Akzo Nobel - grondig gerenoveerd en verhoogd. Momenteel wordt al gebouwd aan twee nieuwe torens van het Atriumcomplex.

undefined

Impressie van het gebouw zoals het er na 2018 zal gaan uitzien Beeld Benthem Crouwel Architects
Impressie van het gebouw zoals het er na 2018 zal gaan uitzienBeeld Benthem Crouwel Architects
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden