Postbodetekort: Rotterdammers bezorgen nu in Amsterdam

Het tekort aan postbodes in Amsterdam is zo groot dat PostNL uitzendkrachten dagelijks met busjes van Rotterdam naar Amsterdam brengt om hen hier brieven te laten bezorgen.

PostNL zoekt zijn Amsterdamse postbodes nu zelfs in Rotterdam Beeld anp
PostNL zoekt zijn Amsterdamse postbodes nu zelfs in RotterdamBeeld anp

PostNL bevestigt een bericht daarover in Het Financieele Dagblad. Dagelijks lopen al 'enkele tientallen' Rotterdammers postrondes in de hoofdstad. Ze worden 's ochtens met een busje opgehaald in Rotterdam.

PostNL heeft voor de werving een uitzendbureau in Rotterdam-Zuid ingeschakeld. 'Je werkdag begint om 09.30 uur en dan vertrek je vanaf een centraal punt in Rotterdam richting Amsterdam. Gedurende deze reis kun je gezellig met je collega's bijkletsen of lekker ontbijten. De reistijd die je kwijt bent wordt vergoed.'

'Lekker wakker'
'Om 11.00 uur ben je lekker wakker en krijg je een tas met post bij het depot in Amsterdam. Vervolgens kun je lopend of per fiets de post gaan bezorgen in verschillende delen van Amsterdam.'

PostNL kampt al veel langer met een postbodetekort. Vorige maand moest zelfs personeel van het hoofdkantoor bijspringen om brieven op tijd in de bus te krijgen.

"We maken wel vaker gebruik van uitzendbureaus, in verschillende gebieden, om vacatures te vervullen," zegt een woordvoerder van PostNL. Ook in Haarlem en Het Gooi is een aanhoudende behoefte aan postbezorgers.

Overspannen arbeidsmarkt
"In Amsterdam is veel concurrentie op de overspannen arbeidsmarkt. We zien dat in sommige andere gebieden, zoals Rotterdam, die druk minder groot is. Als het lokaal niet lukt om mensen te vinden, laten we ze van elders halen."

Volgens de vakbonden speelt mee dat er veel onrust is onder postbezorgers, omdat het bedrijf hen steeds meer taken opdringt. Zo spelen nu acties tegen plannen van het bedrijf om postbodes ook nog eens zelf de post te laten nasorteren, iets dat nu door andere medewerkers wordt gedaan.

Volgens de vakbonden stappen nu meer postbezorgers op omdat ze bang zijn voor nog meer werkdruk in de toch al krappe tijd die ze van het bedrijf krijgen om post te bezorgen. PostNL ziet geen verband: "Dit heeft te maken met de krapte op de arbeidsmarkt."

Overzichtelijke werkdag
De woordvoerder weet niet of er meer kosten zijn verbonden aan de Rottterdamse bezorgers omdat hun reistijd wordt vergoed als werktijd: 9,55 euro bruto per uur.

De Rotterdammers wordt een overzichtelijke werkdag geboden. 'Rond 16.00 uur ben je klaar met je werkzaamheden en ga je weer terug richting Rotterdam. Je komt ongeveer om 17.30 uur aan in Rotterdam.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden