Positiever over lhbt'ers, maar: liever geen zoenende homo's

De opvattingen van Nederlanders over lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen zijn steeds positiever, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau op basis van onderzoek.

Veel Nederlanders hebben nog altijd meer moeite met twee zoenende mannen of vrouwen op straat dan een man en een vrouw die zoenen. Beeld ANP
Veel Nederlanders hebben nog altijd meer moeite met twee zoenende mannen of vrouwen op straat dan een man en een vrouw die zoenen.Beeld ANP

In 2006 was iets meer dan de helft (53 procent) van de Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit, nu is dat gestegen tot bijna driekwart (74 procent). Zo'n 6 procent denkt negatief over deze groep mensen, dat was eerder 15 procent.

"De houding is in alle bevolkingsgroepen positiever, ook in groepen waar men van oudsher negatief over homo- en biseksualiteit denkt, zoals oudere of religieuze personen. Scholieren denken ook steeds positiever over homoseksualiteit," aldus het SCP.

Moeite met zoenende mannen
Toch hebben veel Nederlanders nog altijd meer moeite met twee zoenende mannen of vrouwen op straat dan een man en een vrouw die zoenen. Daarbij zegt ruim een vijfde meer moeite te hebben met twee mannen die hand in hand lopen dan met een man en vrouw die dat doen.

Groepen in de samenleving die het negatiefst denken over homo- en biseksualiteit zijn protestanten, leden van overige religies en allochtonen.

"De verschillen tussen de bevolkingsgroepen zijn de afgelopen jaren wel kleiner geworden," aldus de onderzoekers.

Verbetermogelijkheden
Belangenorganisatie COC Nederland staat ambivalent tegenover de acceptatiecijfers.

"Het is gewoon hartstikke mooi dat zoveel mensen positief zijn, maar tegelijk zie je dat mensen er nog altijd moeite mee hebben als lhbti's zichtbaar zijn," zegt voorzitter Tanja Ineke. Ze wijst er in dat verband op dat slechts 12 procent van de scholieren denkt dat je aan iedereen op school kunt vertellen dat je homo of lesbisch bent.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) ziet nog wel verbetermogelijkheden. "Het goede nieuws is als een dun laagje vernis. Daaronder zit de rauwe werkelijkheid dat mensen homoseksualiteit accepteren zolang het maar niet zichtbaar wordt. Zolang het achter gesloten deuren blijft. Blijkbaar mag je het wel zijn, maar mag je het niet zien!"

In Europa hebben bewoners in IJsland de meest positieve opvattingen over homoseksualiteit. Nederland staat op de tweede plek.

Lees ook: Nederland valt uit top tien landen met goede LHBTI-rechten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden