Positieve reacties op rede Obama

Uit de woorden van de Amerikaanse president Obama 'spreekt een nieuwe en andere Amerikaanse houding met betrekking tot het Palestijnse vraagstuk'. Foto: EPA/Mike Nelson Beeld
Uit de woorden van de Amerikaanse president Obama 'spreekt een nieuwe en andere Amerikaanse houding met betrekking tot het Palestijnse vraagstuk'. Foto: EPA/Mike Nelson

CAÏRO - De rede van de Amerikaanse Barack Obama in Caïro is in de islamitische wereld over het algemeen positief ontvangen. Enkele staten waarschuwden donderdag echter dat op de woorden van Obama ook daden moeten volgen. De Israëlische regering reageerde terughoudend.

De woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rdeneh, noemde de passages in Obama's rede over de Palestijnen een belangrijke stap naar een nieuw begin. Obama sprak zich uit voor een zelfstandige Palestijnse staat en zei dat de Verenigde Staten de voortgaande bouw van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet accepteren. Uit deze woorden 'spreekt een nieuwe en andere Amerikaanse houding met betrekking tot het Palestijnse vraagstuk', zei Abu Rdeneh.

Fawzi Barhoum, woordvoerder van de Hamasbeweging in Gaza, merkte verschil in taal op tussen de redevoering van Obama en speeches van diens voorganger George Bush. Maar 'de verklaringen van vandaag bevatten geen mechanisme dat zijn wensen en opvattingen kan omzetten in daden'', zei Barhoum, wiens groep door de VS als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Hamas en zeven andere radicale Palestijnse facties in Syrië noemden de toespraak van Obama 'een poging om mensen te misleiden en meer illusies te scheppen, teneinde het agressieve imago van Amerika in de Arabische en islamitische wereld te verbeteren'.

De Arabische satellietzenders Al-Arabiya en Al-Jazeera zonden de rede van Obama live uit, evenals de Egyptische televisie. Ook Hezbollah-zender Al-Manar zond de toespraak rechtstreeks uit met een Arabische simultaanvertaling, maar Hezbollah-leiders in Libanon verklaarden de toespraak niet te hebben gezien en daarom niet te kunnen reageren. De Syrische staatstelevisie zond de toespraak niet uit, maar de sms-dienst van het Syrische staatspersbureau verspreidde wel vier spoed-headlines terwijl Obama sprak. De Afghaanse televisie zond live uit in het Engels, maar zonder vertaling.

De Iraanse televisie zei niets over de toespraak; radio Teheran meldde beknopt dat Obama een redevoering had gehouden in Caïro, maar gaf geen bijzonderheden. Politiek commentator Ali Reza Khamesian noemde Obama's erkenning dat Iran het recht heeft kernenergie voor vreedzame doeleinden op te wekken, 'een stap vooruit naar betere betrekkingen'. Irans hoogste leider ayathollah Ali Khamenei had vooraf laten weten dat verklaringen van Obama 'louter woorden' zouden zijn als Washington geen specifieke stappen zet, zoals het opheffen van sancties tegen Iran.

Voor Israël had Obama een gemengde boodschap. Hij benadrukte de Amerikaanse verbondenheid met de joodse staat, maar leverde felle kritiek op het nederzettingenbeleid op de Westoever.

In een eerste reactie liet de Israëlische regering weten te hopen dat Obama's redevoering zal leiden tot een 'nieuw tijdperk van verzoening' met de Arabische wereld. De regering zei de hoop van Obama te delen dat diens handreiking naar de moslimwereld 'het begin van het eind' van het conflict zal inluiden en zal leiden tot Arabische erkenning van de staat Israël. Israël zei 'alles wat in zijn vermogen ligt' te willen doen om de vrede in de regio uit te breiden, zonder zijn veiligheidsbelangen uit het oog te verliezen. Op Obama's oproep tot een bouwstop op de Westoever en de vestiging van een onafhankelijke Palestijnse staat ging de Israëlische verklaring niet in. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden