Positie La Rose wankel, fractie laat hem vallen

De positie van Marcel La Rose, stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Zuidoost, wankelt nu een meerderheid van de fractie van de PvdA het vertrouwen in hem heeft opgezegd.

Raadsvergadering van stadsdeel Zuidoost over het mislukken van het Kwakoe Zomerfestival. Stadsdeelvoorzitter van Zuidoost Marcel la Rose aan het woord. © Klaas Fopma Beeld
Raadsvergadering van stadsdeel Zuidoost over het mislukken van het Kwakoe Zomerfestival. Stadsdeelvoorzitter van Zuidoost Marcel la Rose aan het woord. © Klaas Fopma

Na een geheime stemming in een gisteren gehouden fractieberaad bleek La Rose te kunnen rekenen op de steun van slechts drie van de twaalf fractieleden.

La Rose geniet wel het vertrouwen van de leden van de afdeling Zuidoost. Deze riepen de strijdende partijen gisteren tijdens een besloten vergadering in sportschool Henny Pleizier op tot een ultieme inspanning om de gelederen te sluiten. Zowel La Rose als fractievoorzitter Narish Parsan toonde zich bereid te spreken met een bemiddelaar van het landelijk bestuur.

De tijd dringt, want volgende week dinsdag zal de oppositie tijdens de deelraadsvergadering een motie van wantrouwen indienen tegen de stadsdeelvoorzitter. De fractie van de PvdA, met twaalf van de 29 zetels de grootste in de raad, beslist dan over het politieke leven van La Rose.

Aanleiding voor de crisis is het afblazen van het Kwakoefestival. De fractie van de PvdA houdt La Rose, initiatiefnemer voor de poging het afro-Surinaamse festival te professionaliseren, daarvoor verantwoordelijk.

De stadsdeelvoorzitter noemt juist de weigering van de fractie een garantie af te geven voor de ontbrekende ton op de begroting cruciaal voor de mislukking.

Bronnen binnen de afdeling melden dat de PvdA-fractie heeft geëist dat La Rose het Kwakoedossier moest afsluiten met een openlijke spijtbetuiging. In dat geval zou de fractie bereid zijn de samenwerking voort te zetten. De stadsdeelvoorzitter zou dit hebben geweigerd. (Patrick Meershoek)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden