Portugal kondigt nieuwe bezuinigingen aan

De Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft zondag in een toespraak nieuwe bezuinigingen aangekondigd. Zijn centrumrechtse regering wees verdere belastingverhogingen af. De overheid gaat de uitgaven verminderen op de sociale zekerheid, gezondheidszorg, onderwijs en overheidsbedrijven.

De Portugese premier Pedro Passos Coelho zondag tijdens zijn toespraak. Beeld AFP
De Portugese premier Pedro Passos Coelho zondag tijdens zijn toespraak.Beeld AFP

In Portugal werd met belangstelling uitgekeken naar de verklaring van de premier, nadat het Constitutionele Hof vrijdag een aantal bezuinigingsplannen had verboden. Volgens het hof waren de door de regering voorgestelde bezuinigingen ter waarde van 1,3 miljard euro ongrondwettelijk.

Het hof was tegen de plannen van Passos Coelho om onder meer vakantiegeld voor ambtenaren te schrappen en te snijden in de werkloosheidsuitkeringen en uitkeringen voor zieken.

De uitspraak van het hof bracht de politiek toch al verzwakte regering van Passos Coelho in grote verlegenheid. De premier riep zijn kabinet dit weekeinde in spoedzitting bijeen. Hij zei zondag dat hij 'al het mogelijke' zal doen om een tweede financiële reddingsoperatie te voorkomen.

Om zijn schulden de baas te worden, moest Portugal al flink bezuinigen. In ruil daarvoor heeft de trojka (Europese Unie, Europese Centrale Bank en het IMF) in 2011 al 78 miljard euro noodkrediet verstrekt. Portugal heeft hiervan al ongeveer 61 miljard euro gebruikt.
Het is dit jaar de bedoeling dat Portugal zijn begrotingstekort op zijn minst terugbrengt tot een omvang van 5,5 procent van het bruto binnenlands product.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden