Portret Eberhard van der Laan

Eberhard van der Laan. Foto ANP

AMSTERDAM - Zijn laatste opdracht als troubleshooter in de Amsterdamse politiek heeft burgemeesterskandidaat Eberhard van der Laan niet met succes kunnen afronden.

Hij was na de raadsverkiezingen door de PvdA gevraagd om als informateur te helpen een college tot stand te brengen. Daarin zouden PvdA, D66 en GroenLinks samenwerken. Maar ondanks zijn vaak geroemde kwaliteiten als onderhandelaar en bemiddelaar strandde de poging.

Die tegenvaller was in strijd met zijn reputatie. Lodewijk Asscher, lijsttrekker van de PvdA bij de laatste verkiezingen, zei over hem: : ''Je kunt de ingewikkeldste politieke problemen aan hem toevertrouwen, hij fikst ze.''

Nu wil de 54-jarige Eberhard Edzard van der Laan burgemeester van Amsterdam worden.

Die ambitie komt niet onverwacht. Wel verrassend is de openlijke manier waarop Van der Laan solliciteert. Nog voor de profielschets is opgesteld en voordat er een sollicitatiecommissie is, heeft hij zich gemeld.

Van der Laan heeft veel ervaring in de Amsterdamse politiek. Hij was in de jaren tachtig van de vorige eeuw enkele maanden politiek assistent van wethouder Jan Schaefer. In de jaren negentig was hij acht jaar lang raadslid, waarvan vijf jaar fractievoorzitter van de PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad. Daarna werd de advocaat nog met enige regelmaat door de PvdA-top gevraagd om lastige klussen op te lossen, vooral achter de schermen. Langdurige betrekkingen sloeg hij tot twee jaar geleden af.

Hij is zoon van een huisarts die tevens raadslid was voor de ARP, een van de voorgangers van het CDA. Hij was vrachtwagenchauffeur en bloemenverkoper en verdiende in zijn jeugd een tijdje zijn geld met kaartspelen. In 1983 studeerde hij cum laude af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Nog geen tien jaar later was hij medeoprichter van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan.

Van der Laan werd in november 2008 minister voor Wonen, Wijken en Integratie, als opvolger van de geplaagde Ella Vogelaar. Van der Laan stelde zich in Den Haag strijdbaar op in de richting van Geert Wilders. De twee gingen nooit in rechtstreeks in debat. Hij gaf zijn partij nieuwe schwung en zelfvertrouwen, maar heeft als minister geen grote wapenfeiten op zijn naam kunnen schrijven.

Van der Laan noemde voormalig burgemeester Job Cohen als een inspiratiebron. Maar hij viel zeker in PvdA-kring ook op doordat hij al jaren geleden in harde bewoordingen de problemen rond integratie benoemde.

Opvallend bij Van der Laan zijn de lovende woorden waar politieke vrienden en tegenstanders over hem spreken. Dat zou de voorbode kunnen zijn van een breed draagvlak.

Bij zijn keuze voor een ministerspost in 2008 werd er direct gespeculeerd dat hij daarmee voorsorteerde voor een burgemeesterspost in Den Haag. Vorige burgemeesters van Amsterdam hadden ook allemaal ervaring in de landelijke politiek.

Even leek het erop dat hij toch het politieke handwerk in Den Haag zou verkiezen boven de meer bestuurlijke en meer prestigieuze functie van burgemeester van Amsterdam. Maar uiteindelijk besloot hij zich niet kandidaat te stellen voor de Kamer. Daarom kon hij zijn ambitie om burgemeester te worden niet verborgen houden.

Van der Laan is gehuwd en heeft vijf kinderen. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden