Porosjenko: 'Poetin-adviseur leidde scherpschutters op Maidanplein'

Uit bewijsmateriaal van de Oekraïense politie blijkt dat Vladislav Soerkov, een belangrijke adviseur van de Russische president Vladimir Poetin, een jaar geleden tijdens de onlusten op het Maidanplein in Kiev 'groepen van buitenlandse scherpschutters' leidde. Dat heeft president Petro Porosjenko van Oekraïne vandaag gezegd.

Redactie
De Oekraïense president Petro Porosjenko. Beeld anp
De Oekraïense president Petro Porosjenko.Beeld anp

De sluipschutters doodden verscheidene tegenstanders van de toenmalige pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Soerkov staat sinds vorig jaar maart op de lijst van vertrouwelingen van Poetin die niet meer in de EU-landen mogen komen. Daarmee strafte Brussel Rusland voor de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Porosjenko sprak volgens zijn website tijdens een ontmoeting met familieleden van de ongeveer honderd mensen die vorig jaar op het Maidanplein werden gedood. De opstand van pro-Europese Oekraïners leidde tot de val van Janoekovitsj. Hij vluchtte naar Rusland.

Tussen Loehansk en Donetsk ligt Debaltseve. Die stad vormde weken het decor van gevechten. Hier is goed zichtbaar hoe Debaltseve de twee steden van de rebellen met elkaar verbindt. Beeld afp
Tussen Loehansk en Donetsk ligt Debaltseve. Die stad vormde weken het decor van gevechten. Hier is goed zichtbaar hoe Debaltseve de twee steden van de rebellen met elkaar verbindt.Beeld afp
Oekraïense soldaten bij een checkpoint vlakbij het stadje Mironovka, Oost-Oekraïne. Beeld anp
Oekraïense soldaten bij een checkpoint vlakbij het stadje Mironovka, Oost-Oekraïne.Beeld anp

Aanhoudende gevechten

Rebellen in Oost-Oekraïne hebben gisteren zeker vijftig keer Oekraïense stellingen bestookt. De pro-Russische rebellen doen dat ondanks het bestand van Minsk. Dat melden het Oekraïense regeringsleger en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De rebellen beschuldigen op hun beurt het regeringsleger.

De aanvallen waren onder meer gericht op het dorp Koeratsjovo, ten westen van de door rebellen beheerste stad Donetsk. Koeratsjovo werd volgens het regeringsleger bestookt met Grad-raketten. De OVSE meldt meerdere salvo's artillerievuur te hebben gehoord in Donetsk. Ook vlakbij de havenstad Marioepol, in het dorp Berdjansk vonden aanvallen plaats. Berdjansk werd bestookt door artillerie- en mortiervuur.

Volgens het Oekraïense leger blijft Rusland zich bemoeien met het conflict in Oost-Oekraïne. Een woordvoerder van zei vandaag dat meer dan twintig Russische tanks en tien raketsystemen de afgelopen dagen het land zijn binnengetrokken. Het geschut zou naar Novoazovsk zijn getrokken op zo'n tien kilometer van de Russisch-Oekraïense grens. 'In de afgelopen dagen is er militair materiaal van Rusland naar Oekraïne verplaatst, ondanks het geldende staakt-het-vuren', aldus Andrej Lisenko. De legerwoordvoerder gaf daarnaast aan dat er ook bussen met soldaten uit Rusland zijn gesignaleerd.

Volgens Volkskrant-correspondent Olaf Koens zullen de rebellen zich op dit moment vooral hergroeperen. 'De separatisten bereiden zich mogelijk voor op een aanval op de strategisch gelegen havenstad Marioepol in zuidoost Oekraïne'. De havenstad is niet makkelijk te veroveren, onder meer wegens de grootte. Ook is het maar de vraag in hoeverre de rebellen gesteund zullen worden in Marioepol.

Sinds woensdagmiddag is het Oekraïense leger vertrokken uit de strategisch gelegen stad Debaltseve. De stad is erg belangrijk voor beide partijen, want het verbindt de twee belangrijkste bolwerken van de rebellen - Donetsk en Loehansk - met een spoorweg. Gevreesd wordt dat de separatisten zich nu zullen richten op Marioepol met de val van Debaltseve. Die stad ligt aan de Zee van Azov, tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim.

Wankelend bestand
Gisteren besloten de leiders van Rusland, Duitsland, Frankrijk en Oekraïne in een telefoongesprek tot het 'strikt en volledig' handhaven van het bestand van Minsk. Het gesprek werd vervroegd naar aanleiding van berichten van de Oekraïense regering. Oekraïne zei gisterochtend dat in de afgelopen 24 uur veertien militairen om waren gekomen. Ook zouden 173 soldaten gewond zijn geraakt. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kregen mede daarom volledig toegang tot Oost-Oekraïne. In Minsk werd overeengekomen tot een wapenstilstand, maar echt van de grond kwam die afspraak nooit.

Fotoreeks van Oekraïense soldaten die herenigd worden met familieleden en vrienden.

Oekraïense soldaten nemen afscheid van elkaar na een bewogen periode in het oosten van Oekraïne. Beeld anp
Oekraïense soldaten nemen afscheid van elkaar na een bewogen periode in het oosten van Oekraïne.Beeld anp
Het afscheid vindt plaats op een schietbaan genaamd Desna, ongeveer honderd kilometer ten noordoosten van Kiev. Beeld anp
Het afscheid vindt plaats op een schietbaan genaamd Desna, ongeveer honderd kilometer ten noordoosten van Kiev.Beeld anp
Familieleden reageren zichtbaar aangedaan op de hereniging. Beeld anp
Familieleden reageren zichtbaar aangedaan op de hereniging.Beeld anp
Tranen van blijdschap op de schietbaan in Oekraïne. Beeld anp
Tranen van blijdschap op de schietbaan in Oekraïne.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden