Plus

Popveteranen eren Crosby, Stills, Nash & Young in Amsterdam

Nederlandse popveteranen voeren als Her Majesty het werk van Crosby, Stills, Nash & Young uit. 'Our House vind ik nog altijd een beetje weeïg.'

Peter van Brummelen
Her Majesty doet niet aan verkleedpartijen op podium, maar heeft uiteraard een groepsfoto in CSNY-stijl. Beeld Bullet Ray
Her Majesty doet niet aan verkleedpartijen op podium, maar heeft uiteraard een groepsfoto in CSNY-stijl.Beeld Bullet Ray

'Nou, daar hem je hem," zegt Jelle Paulusma. Het Amsterdamse café waar we hebben afgesproken, draait My My, Hey Hey van Neil Young. "Weinig zangers met een zo herkenbaar stem­geluid," zegt Paulusma.

"Maar ook als gitarist pik ik hem er altijd zo uit. Neil Young is mijn leermeester. Ik ben met hem opgegroeid. Ik heb leren spelen aan de hand van zijn songbooks."

Paulusma (51), bekend geworden met de gitaargroep Daryll-Ann, is een van de vijf leden van Her Majesty, ooit een Beatlescoverband maar nu het Nederlandse eerbetoon aan de muziek van Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY).

Van Neil Young is Paulusma al lang fan, met het werk van de andere drie leden van de Amerikaanse supergroep uit de vroege jaren zeventig, had hij aanvankelijk niet veel. "In mijn middelbareschooltijd was het punk en new wave. Neil Young mocht nog net, maar die echte hippiemuziek was meer iets voor mijn oudere zus."

Tweemaal Déjà vu
Op Déjà Vu, het legendarische album van CSNY uit 1970, vindt Paulusma de songs van Neil Young nog altijd de hoogtepunten. Toch kan hij ook de rest van de plaat inmiddels waarderen.

"Ik heb hem als vinyl zelfs twee keer in de kast staan, omdat hij is uitgebracht met verschillende hoezen. Het is een echte klassieker. De harmoniezang is spectaculair. Maar ik moet zeggen dat ik een nummer als Our House nog altijd een beetje weeïg vind. Help­less en Country Girl, de Neil Youngnummers, liggen me meer."

Binnen Her Majesty verzorgt Jelle Paulusma als vanzelfsprekend de zangpartijen van Neil Young.

"Mensen complimenteren me dat ik hem zo goed na kan doen. Maar ik heb helemaal niet het idee dat ik Neil Young imiteer. Ik gebruik gewoon mijn eigen stem. Je hebt natuurlijk wel dat typische, knauwende accent. Het hangt van mijn bui af hoe zwaar ik dat aanzet. We komen in onze uitvoeringen van CSNY dicht bij het origineel, maar ik heb ook het idee dat we er steeds meer van onszelf in leggen."

Toen Paulusma werd gevraagd voor Her Majesty zei hij ja, op één voorwaarde. "Ik heb meteen gezegd: ik doe géén hoed op."

Dat hoefde ook niet. Her Majesty brengt een puur muzikaal eerbetoon. Het gaat erom de songs van toen zo perfect mogelijk te reproduceren, zonder verkleedpartijen.

In die benadering lijkt Her Majesty op The Analogues, ook Nederlands, die het werk van The Beatles uitvoert. Er is nog een verbinding: Diederik Nomden, ook een oud-lid van Daryll-Ann, speelt onder meer toetsen in zowel Her Majesty als The Analogues.

Jeugd herbeleven
Met beide groepen gaat het opvallend goed. Her Majesty staat woensdag in Carré, The Analogues binnenkort zelfs in de Ziggo Dome.

"Geweldig, ja. Onze volgende tournee is alweer volgeboekt. Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt. Natuurlijk hebben we erover zitten denken hoe dit kan. We trekken vooral babyboomers. Mannen van in de zestig, die na afloop komen vertellen hoe mooi ze het vonden. Het heeft allemaal te maken met nostalgie: ze willen hun jeugd herbeleven. Wie wijzelf zijn en wat we verder allemaal doen en hebben gedaan, interesseert ze niets."

Is dat niet frustrerend? "Ik denk weleens: dit had me dertig jaar geleden moeten overkomen, maar ik geniet er vooral van. Mijn eigen muziek moet even wachten. Geen probleem: ik ben geen hippe artiest die het moet hebben van trends. Het soloalbum waar ik nu aan werk, kan ook over vijf jaar worden uitgebracht."

Het trio Crosby, Stills & Nash trad in 2015 op in de Heineken Music Hall. Daar klonk de samenzang beduidend minder zuiver dan vroeger (en dan bij Her Majesty).

Paulusma: "Ik was er niet bij, maar heb het gehoord. Stephen Stills heeft erge gehoorproblemen. En heb je dat laatste album van Crosby gehoord? Lijkt wel of zijn kunstgebit loszit, heel weird. Ik heb me ook laten vertellen dat hij na dat concert in Amsterdam Nash op zijn bek heeft geslagen. Het is altijd een groep van botsende karakters geweest."

Her Majesty speelt 3 mei in Carré, 20.00.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden