Populariteit yoga zorgt voor wildgroei scholen

Yogascholen schieten als paddenstoelen uit de grond, met grote kwaliteitsverschillen als gevolg. De beroepsvereniging probeert met hun keurmerk orde te scheppen in de chaos.

Jette Pellemans
Je mag na zowel een tweeweekse yogaretraite op Bali als een vierjarige gecertificeerde opleiding yogalessen geven Beeld anp
Je mag na zowel een tweeweekse yogaretraite op Bali als een vierjarige gecertificeerde opleiding yogalessen gevenBeeld anp

'Het is bijna een hype," valt ook Maroesja Grabijn van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) op. Steeds meer vrouwen en een enkele man verruilen hun drukke baan in het bedrijfsleven voor een bestaan als yogadocent.

Waar de vereniging acht jaar geleden nog vierhonderd leden had, zijn dat er nu elfhonderd. De beroepsvereniging schat in dat tien procent van de docenten bij hen staat ingeschreven; dat zou dus betekenen dat er zo'n 11.000 yogaleraren in Nederland zijn.

De beroepstitel van yogadocent is niet beschermd. Daardoor mag je na zowel een tweeweekse yogaretraite op Bali als een vierjarige gecertificeerde opleiding yogalessen geven. En dat levert soms een gevaarlijk verschil op in kwaliteit.

Keurmerk
Grabijn: "Docenten die een korte opleiding volgen, benaderen een yogahouding alleen van de buitenkant, van het plaatje. Ze zullen dan ook geneigd zijn cursisten in dat plaatje te duwen. Maar ieders skeletbouw is anders, niet iedereen kán die houding doen. Dat kan ernstige blessures veroorzaken."

De VYN heeft al veertig jaar een keurmerk voor yoga-opleidingen, maar blaast dat nu met de grote populariteit van de meditatiesport nieuw leven in. Dat mag ook wel, want tot nu toe zijn er slechts zeven opleidingen met een keurmerk.

"Van een chirurg zou je toch ook willen weten of die goed is opgeleid; waarom dan niet van een yogadocent? Die werkt ook met lichaam en geest. Mensen moeten zich er bewust van worden dat yogadocent een vrij beroep is en dat je voorafgaand aan de yogales best even mag vragen naar iemands opleiding."

Lees verder: De gedroomde switch: van kantoorklerk naar yogadocent [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden