Plus

Populairste trouwabtenaar van Haarlem sluit 700ste huwelijk

Wil van Leeuwen-Rijkenberg (64), populairste trouwambtenaar van de gemeente Haarlem, sluit 10 juni haar 700ste huwelijk. Altijd een persoonlijke speech, altijd uit het hoofd.

Jette Pellemans
Trouwambtenaar Wil van Leeuwen-Rijkenberg Beeld Renate Beense
Trouwambtenaar Wil van Leeuwen-RijkenbergBeeld Renate Beense

"Je vroeg me mijn stijl te beschrijven. Dat vind ik lastig over mezelf te zeggen, daarom heb ik deze stapel maar meegenomen."

Uit de tas van Wil van Leeuwen-Rijkenberg komt een dikke map vol met kaartjes, foto's en brieven. Al gauw is de tafel van de kleine trouwzaal van het ­gemeentehuis in Haarlem bezaaid met alle bedankjes die ze kreeg van de stellen die ze trouwde.

"O, dit is een kaart van de Van Berkeltjes. Heb ik er zes van getrouwd. Zo'n leuke familie; ik ben de huistrouwambtenaar daar."

De paren schromen niet een hele kaart vol te schrijven over hoe ze geweldig ze Wil vinden als trouwambtenaar. 'Spontaan' komt vaak terug, 'persoonlijk' en: 'niet te lollig, maar wel met humor'.

"En dan heb ik ook nog een hele rij dvd'tjes in mijn kast staan met trouwfilms. Ja hoor, die kijk ik helemaal terug. Leuk toch?"

Bij de gemeente Haarlem komt het niet zelden voor dat paren bij Burgerzaken een willekeurige trouwambtenaar krijgen toegewezen, maar reageren met: nee, wij willen Wil.

Vanwege haar persoonlijke en betrokken stijl gaat in de stad en daarbuiten van mond tot mond dat 'Wil een goede is'. Altijd gaat ze ter voorbereiding bij de paren thuis langs, altijd schrijft ze zelf haar persoonlijke speech die ze uit het hoofd voordraagt.

In 12,5 jaar tijd sloot ze al bijna zevenhonderd huwelijken; 10 juni zal ze die mijlpaal echt bereiken.

Blote voeten onder de toga
Waarom ze gewild is, snap je meteen bij binnenkomst. Warm en hartelijk is de ontvangst op het Haarlemse stadhuis. Ze gaat, historische weetjes vertellend over het pand, voor naar haar werkplek: de kleine trouwzaal ­Librije. Het haar en de make-up zijn gesoigneerd.

Dat ze hiervoor pr-medewerker voor KLM was en nu reisbegeleider is op onder andere de Holland-Amerika Lijn, past helemaal in het plaatje. Spreken in het openbaar is haar tweede natuur.

Met de verhalen over alle huwelijken die ze sloot, zou ze een boek kunnen vullen. Over dat ene huwelijk in een bloedhete kleine kajuit van een zeilboot op de warmste dag van het jaar, of over die bruiloft op het strand in Spanje, toen ze met haar 'blote voeten onder de toga' in het zand stond.

Dan, zichzelf onderbrekend: "Als ik te veel praat, moet je het zeggen hoor. Ja, als ik aanga, ga ik niet meer uit!"

Het begon met een huwelijk waarbij ze gast was. "Ik zat in de zaal en dacht: ja, deze trouwambtenaar doet niks met hun verháál! Zij lepelde een standaard riedeltje op en zette het paar niet in het zonnetje.

Op de terugweg in de auto voerde ik via de binnenspiegel een dialoog met mezelf: Wil, als je het niet goed vindt, ga het dan lekker zelf doen. Mijn man zei meteen: 'Nou, dat is echt iets voor jou.' Drie maanden later mocht ik hier aan de slag."

Persoonlijk
Ze werd 12,5 geleden buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Haarlem en sinds die tijd gaat ze op dezelfde manier te werk. Ze wil het bruidspaar persoonlijk kunnen toespreken.

undefined

Daarvoor maakt Van Leeuwen altijd een afspraak voor een interview bij de mensen thuis.

"Dat aspect vind ik heel belangrijk. De meeste trouwambtenaren praten met het stel van te voren hier op het stadhuis, maar ik wil ze juist in hun eigen omgeving spreken. Een interieur zegt ook al veel over mensen. Zo kan ik bij een paar komen met acht honden en twee katten en onder het kattenhaar thuiskomen - dat vind ik helemaal niet erg, hoor!"

"Ik probeer altijd erachter te komen wat het verhaal is van die twee mensen. In dit geval was het echt even een heel andere wereld dan de mijne: het waren een beetje spirituele types, behoorlijk anders dan mijn nuchtere zelf die roeit en in de tuin staat te spitten. Maar dan probeer ik het juist echt in hun stijl te doen, met een timbre in mijn stem dat daarbij past. Ik ben een soort kameleon die zich in elke situatie aanpast, zonder mezelf daarin te verliezen."

'Ik probeer altijd erachter te komen wat het verhaal is van die twee mensen.' Beeld Renate Beense
'Ik probeer altijd erachter te komen wat het verhaal is van die twee mensen.'Beeld Renate Beense

Hamer om mee te spelen
Hoe kameleonachtig ook: haar eigen zorgzame stijl schemert er altijd tussendoor. Ze is een type dat een glaasje water haalt voor een wit wegtrekkende bruidegom en altijd een pakje zakdoekjes in haar toga heeft zitten voor noodgevallen.

Jengelende kinderen krijgen haar hamer om mee te spelen en opa's en oma's zet ze altijd in het zonnetje. En nog een kenmerk van Van Leeuwen: de speech doet ze altijd uit het hoofd.

"Een kwartier van tevoren trek ik me terug met mijn ­papiertje. Even de tekst op mijn kortetermijngeheugen zetten en dan rolt het er zo uit. Dit jaar had ik een dag met vier huwelijken achter elkaar, op drie locaties, maar vier keer sta ik er weer vers en doe ik die tekst uit mijn hoofd. Kwestie van concentratie."

Ze doet in het trouwseizoen zo'n twee tot drie huwelijken per week. Daarvoor reist ze naar de stellen toe, interviewt ze het paar, schrijft ze thuis de speech uit en leidt ze op het stadhuis of op locatie de huwelijksceremonie.

"Ik ben enorm gepassioneerd voor dit vak, anders moet je het niet doen. Ik kan er een heel stuk van mijn persoonlijkheid in kwijt. Ik fiets altijd terug van een huwelijk, de konen rood van opwinding, en zeg dan tegen mijn man: 'O Wim, het was weer zó'n leuk paar.' Dat heeft hij nu ook al zo'n zevenhonderd keer gehoord, maar zo voel ik het ook echt elke keer. Ik vind het een eer dat mensen zo'n moment met mij willen delen."

'Ze willen alles weten'

Lori-Lisa van Gelder-van Berkel uit Heemskerk is in 2010 getrouwd met Niels. Wil van Leeuwen-Rijkenberg was hun trouwambtenaar. Na dat huwelijk trouwde Van Leeuwen ook Lori-Lisa's broer, neef, nicht en hun oom.

"Die balans tussen de leiding nemen en ondergeschikt zijn: dat kan Wil als de beste. Ik herinner me een speciaal moment tijdens onze ceremonie met mijn oma. Ze is mijn enige oma en Wil had bedacht dat het leuk zou zijn als zij de ringen zou aanreiken. Mijn oma werd daar compleet door verrast en was een en al emotie. Wil pakte haar beet, gaf haar een arm en begeleidde haar zo naar voren. Zo zette ze haar echt in het zonnetje."

"Van tevoren kwam Wil hier thuis voor het ­interview. Nou, we hebben de hele avond zitten te kletsen. Over wat Niels en ik leuk vinden aan elkaar, wat minder leuk, wie de getuigen zijn, hoe die zich tot elkaar verhouden. Ze wilde alles weten om het persoonlijk te kunnen maken."

"Niels is niet zo'n type dat zich snel openstelt, maar met Wil klikte het vanaf het begin. Hij voelde zich veilig om open te zijn, ook bijvoorbeeld over zijn vader die in 2006 is overleden. Wil stond er tijdens de grote dag uitgebreid bij stil, op een intieme manier, met emotie en ook humor. Zodat Niels' vader er toch ook een beetje bij was. Dat moet je maar kunnen, vind ik."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden