Pop: Q-tip - The Renaissance ***

Als frontman van het baanbrekende A Tribe Called Quest heeft Q-Tip zijn strepen al lang en breed verdiend; hij kon dus de tijd nemen voor zijn tweede soloalbum. Daar heeft hij dan ook een kleine tien jaar over gedaan, een tussentijds gemaakt maar - wegens vermeende ontoegankelijkheid - niet uitgebracht album even niet meegeteld. Uit de titel The Renaissance spreekt in ieder geval al een torenhoge ambitie.

Los van het kwalitatieve aspect is de titel gelukkig gekozen, want Q-Tip klinkt niet meer als dezelfde als voorheen. Zijn teksten hebben niet meer de speelsheid van weleer en klinken wat serieuzer, al zorgt Tip ervoor dat hij nooit zwaarmoedig wordt. Dat zou ook geenszins passen bij de muziek, die met veel levendige gitaartjes en opzwepende melodieën verrassend ritmisch aanvoelt.

Q-Tip zelf draagt aan die warme sfeer bij door regelmatig te zingen, wat voor sommigen misschien een verontrustend gegeven is. Maar geen nood: Q-Tip is niet iemand die à la Kanye West een volledige overstap maakt van rap naar zang; nee, hij rapt nog steeds, en daarbovenop waagt hij zich in de refreintenen aan zang. Zodra die formule te eentonig dreigt te worden, schakelt hij wijselijk de hulp van een collega in voor een refrein.

Gastrappers zijn er opvallend genoeg niet bij, Q-Tip klaart de klus grotendeels alleen: hij rapt gedreven, zingt met hoorbaar plezier en produceert daarnaast ook nog eens alles (één track uitgezonderd). Het resultaat is een rijk en warm geheel, waarin hiphop centraal staat maar genres als soul en jazz ook regelmatig om de hoek komen kijken. Soms krijg je als luisteraar alleen het gevoel dat Q-Tip het er een klein beetje om doet: een bepaald instrument gebruiken op een strategisch moment om het beoogde effect te bereiken. Jammer, dat gevoel van een uitgedacht album doet wat afbreuk aan het verder zo speelse geluid. Tevens zorgt het ervoor dat The Renaissance geen klassieker is geworden. Een sterk album is het wel, waarmee Q-Tip bovendien laat zien dat hij een van de weinige oldschoolpioniers is die vandaag de dag nog steeds meetellen. (THOMAS HEERMA VAN VOSS)
(Warner/Universal)

Meer over Q-tip op KindaMuzik.net

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden