Review

Pop: Josh Rouse - El turista (Rough Trade) ***

'Ik weet dat het een beetje raar is,' zegt de in Nebraska geboren Josh Rouse in het persbericht bij zijn nieuwe album, El turista, 'een Midwestern guy die Braziliaanse liedjes zingt in het Spaans.'
Maar zo raar is dat in zijn geval niet. Een paar jaar geleden reisde hij de liefde achterna, om zich te vestigen in Valencia. En eerder was op Subtitulo (2006) en She's Spanish, I'm American (2007) al te horen dat hij zich de mediterrane invloeden goed liet smaken. Dat Rouse daar nu tropische vleugjes bossanova, rumba en Cubaanse heupwiegmuziek aan toevoegt, is geen wonder. Wat wel raar is: dat het zo'n wisselvallige plaat oplevert.

Als het huwelijk van zijn westerse wortels en Zuid-Amerikaanse muziekstijlen in deze tien liedjes (waarvan hij er trouwens maar vier in het Spaans zingt) werkt, dan werkt het fantastisch. Het met sfeervolle strijkers en een stuwend Latinoritme gezegende Sweet Elaine is zo'n uitschieter. Net als het schitterende I will live on islands. Maar de instrumentale opener Bienvenido klinkt als bloedeloze liftmuziek, zijn cover van de Cubaanse traditional Duerme lijkt volmaakt overbodig, en dan die bizarre versie van Cotton eye Joe als trage ­pianoballade ... Jammer. (HET PAROOL)

Rouse speelt 30 maart in Paradiso.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden