Review

Pop: Diverse artiesten - Clap your hand and stamp your feet ****

Met het verleden van de Nederpop wordt niet altijd even netjes omgesprongen. Liefdeloos is het woord dat past bij veel heruitgaves van historisch materiaal.

Met de cd Dutch rare groove werd enige jaren geleden bewezen dat het
ook anders kan. De cd, met Nederlandse funk en aanverwante muziek uit de vroege jaren zeventig, was samengesteld met de zorg en liefde zoals we die kennen van verzamel-cd's uit Amerika en vooral Engeland.

De cd Clap your hand and stamp your feet, waarop Nederlandse glamrock uit de vroege seventies is verzameld, is er weer zo een. De cd, die wordt uitgebracht door Excelsior, dat zich steeds vaker buiten het geëigende terrein van de gitaarpop begeeft, is een fijn hebbeding: gestoken in een mooi hardkartonnen klaphoes en voorzien van een boekje met even informatieve als grappige teksten en foto's van de oorspronkelijke singlehoesjes van alle 24 geselecteerde nummers.

Glamrock was lange tijd het lachertje van de popgeschiedenis. In Engeland wordt het genre inmiddels beschouwd als een voorloper van de punkrock en wordt er ook in de zogeheten serieuze muziekpers veel positiever over geoordeeld dan vroeger het geval was. Zo'n herwaardering is de Nederlands glamrock nog niet ten deel gevallen, maar wellicht dat het door Jos de Groot en Robin Wills (inderdaad, een Engelsman) samengestelde Clap your hands and stamp your feet daar verandering in brengt.

Nederglam noemen de samensteller de muziek op de cd (vroeger hield men het in Nederland op glitter- dan wel nichtenrock). De selectie loopt van heel bekend tot volstrekt obscuur. De gekozen songs van bijvoorbeeld Catapult en Lemming waren in de jaren zeventig grote hits, maar wie kent Moeder natuur van The Heavy Dwarfs, een Nederlandstalige eco-song op een stampende Gary Glitterbeat?
Sommige Nederglam op Clap your hands and stamp your feet kan zich meten met wat indertijd in Engeland werd gemaakt. Andere nummers klinken als een wel heel onnozele variant daarop. Maar ook dat kan, na al die jaren, heel vermakelijk zijn. En wie echt wil lachen, moet eens kijken wat er op YouTube op dit gebied te vinden is. Vooral het playbackoptreden van de groep Lemming in Sjef van Oekels Discohoek is een aanrader. (PETER VAN BRUMMELEN)
(Excelsior)

www.excelsior-recordings.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden