Pop: David Byrne & Fatboy Slim - Here lies love, a song cycle about Imelda Marcos & Estrella Campus ***

Denk aan Imelda Marcos en je denkt aan ... Precies, schoenen. Kasten vol, nee, kámers vol had ze ervan. Nadat haar man Ferdinand Marcos in 1986 ten val was gebracht als president van de Filipijnen, vonden de revolutionairen die het presidentiële paleis in Manilla bestormden in de vertrekken van Imelda niet minder dan 2700 paar schoenen. En dat waren geen gevallen die waren aangeschaft bij de Filipijnse variant van de Bristol.

Een enorme hoeveelheid jurken en juwelen vonden de bestormers van het paleis ook, maar als het over Imelda Marcos gaat, gaat het sindsdien altijd over die schoenen. Maar niet op Here lies love, het album dat David Byrne en Fatboy Slim aan haar wijdden. Vijf jaar werkten de gewezen voorman van de Amerikaanse Talking Heads en de Britse diskjockey/producer aan de plaat, maar in geen van de 22 songs die dat opleverde, valt ook maar één maal het woord schoen.

Een conceptalbum zou je de dubbel-cd Here lies love, die ook in een luxe versie met boek en dvd bestaat, kunnen noemen, maar David Byrne en Norman Cook (zoals Fatboy Slim echt heet) prefereren de wat deftige term liedcyclus. Op de hoes staat het onder de titel zo: A song cycle about Imelda Marcos & Estrella Cumpas. Die laatste was ooit de nanny en vertrouwelinge van de latere presidentsvrouw. Maar terwijl Imelda Marcos uitgroeide tot een van de machtigste vrouwen van de wereld, sleet Estrella Campus haar leven in armoede.

Een rücksichtslose dictator
Die tegenstelling maakt het David Byrne en Fatboy Slim mogelijk een verhaal te vertellen over macht, hebzucht, hoogmoed, bedrog en verraad. Wat Byrne, die de teksten voor zijn rekening nam, onder meer interesseerde was de vraag hoe Imelda, die getrouwd was met een rücksichtslose dictator en zelf ook niet leek over te lopen van liefde voor haar medemens, toch lange tijd zo populair kon zijn bij vooral de gewone Filipino's.

Bij beluistering van Here lies love gaan de gedachten natuurlijk snel uit naar Evita, de musical over de Argentijnse presidentsvrouw Eva Perron. Maar waar in een musical een rol doorgaans door maar één zanger of zangeres wordt vertolkt, krijgt Imelda Marcos in de liedcyclus van Byrne en Cook vele stemmen, twintig om precies te zijn. In nagenoeg elke song duikt een andere zangeres op. En Byrne en Cook beschikken blijkbaar over veel aanzien, want het gaat veelal om klinkende namen.

Er zitten oudgedienden als folkzangeres Martha Wainwright en jarentachtigicoon Cyndi Lauper tussen, maar ook frisse talenten als Florence Welch en Santigold. De altijd zweverige Tori Amos doet mee, maar ook de zeer aardse soulzangeres Sharon Jones. En te midden van die enorme harem duikt in het nummer Perfect hand ineens Steve Earle op - de countryzanger klinkt in deze context, vrouwelijk én arty, wat out of place.

David Byrne, toch zelf ook een aardige zanger, is de andere man die op Here lies love een keer zijn mond opendoet. Meer was niet gepast, vond hij zelf. Omdat hij daarmee de aandacht te veel naar zijn eigen persoon zou trekken, terwijl het om Imelda Marcos moet gaan. Daar zit wit wat in. Toch denk je David Byrne's kenmerkende stemgeluid, een beetje galmend, licht nerveus, er bij het beluisteren van de muziek vaak automatisch bij. Zeker bij de swingende songs, waarvan er genoeg op Here lies love staan.

Imelda Marcos hield van muziek en dansen. Terwijl haar volk crepeerde, vermaakte zij zich in de jaren zeventig graag in New York op de dansvloer van Studio 54, de misschien wel decadentste discotheek aller tijden. Dat gegeven stuurt de muziek van Here lies love. De liedcyclus bevat een paar ballads, die wat zoetigheid niet zouden misstaan in een 'echte' musical, er klinkt ook wat wereldmuziek, maar het draait vooral om dansmuziek zoals die klonk in de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig. En dus horen we veel disco, funk en electro.

Geschiedenisles
In die stijlen had Byrne een goede aan Norman Cook/Fatboy Slim, die er zijn beroep van heeft gemaakt mensen aan het dansen te krijgen. Zo wild als op zijn eigen platen (denk aan The Rockafellar skank) gaat het er hier niet aan toe, maar Cook voorziet de muziek van stevige, veelal elektronische ritmes en is druk in de weer met zijn sampleapparaat. Here lies love swingt, maar is toch eerder een plaat om naar te luisteren dan om op te dansen. Het verhaal over Imelda Marcos blijft hoofdzaak.

Dat verhaal lijkt de muziek soms zelfs wat in de weg te zitten. In sommige teksten is zo veel informatie gepropt dat het wel een geschiedenisles lijkt. Zo'n nummer lijkt buiten Here lies love ook geen enkel bestaansrecht te hebben. Maar ook komt het voor dat songs loskomen van het geheel. Het vettig groovende Dancing together, met een glansrol voor Sharon Jones, blijft gemakkelijk op eigen kracht overeind. En in strakke electrofunk van Don't you agree klinkt de Ierse Róisín Murphy als een eigentijdse Annie Lennox.

Here lies love ontleent zijn titel aan de tekst die Imelda Marcos te zijner tijd op haar graf wil. Ze leeft nog, ja, de vrouw die op het hoogtepunt van haar macht en roem de Stalen Vlinder werd genoemd. Tachtig jaar is ze en toen ze hoorde waar David Byrne en Fatboy Slim mee bezig waren, heeft ze zelfs gebeld dat ze ook iets wilde zingen op Here lies love. Ze mocht niet meedoen van de mannen. (PETER VAN BRUMMELEN)
(Nonesuch)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden