Review

Pop: Boef en de Gelogeerde Aap - Wij zijn ****

Het Nederlandse TopNotchlabel van Kees de Koning dat vorig jaar zijn tienjarig bestaan vierde, heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van Nederlandse hiphop. Wat ooit een derivaat was van Amerikaanse voorbeelden dat op z'n best het origineel wist te benaderen, is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een even divers als oorspronkelijk idioom waarvan de grenzen steeds verder worden opgerekt.

Wij zijn, het tweede album van het Tilburgse duo Boef en de Gelogeerde Aap en hun debuut voor TopNotch, is een overtuigende onderstreping van die stelling. Net als labelgenoten Zwart Licht zoeken producer Boef (Tom Maas) en rapper de Gelogeerde Aap (Thomas Waterreus) de inspiratie niet zo zeer in de getto's van Amerika, maar in de Engelse clubs. In plaats van de vertrouwde, stuwende hiphopbeats, perst de Gelogeerde Aap kale, bijna abstracte dubstep uit zijn apparatuur. Trage ritmes en collages van elektronische geluidjes die samen een beurtelings grimmige of ingetogen en sfeervolle textuur vormen. Het is een curieus maar uiteindelijk doeltreffend contrast met de in zuiver Brabants gerapte teksten van de Gelogeerde Aap, die onwillekeurig Extince in herinnering roepen, en een subtiele, beeldende kwaliteit hebben.

Wij zijn zal niet iedere hiphopliefhebber behagen en de plaat was sterker geweest als de instrumentale intermezzo's achterwege waren gebleven, maar deze twee Tilburgse helden bewijzen eens te meer hoe vitaal en belangrijk Nederhop nog altijd is. (JERRY GOOSSENS)
(TopNotch)

boefendegelogeerdeaap.nl

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden