Plus

Pop Aye

Pop Aye is een warme, wat episodische roadmovie vol lichtabsurde personages.

Mike Peek
Pop Aye Beeld -
Pop AyeBeeld -

Zijn architectenbureau werkt hem langzaam richting vervroegd pen­sioen en ook Thana's huwelijk heeft betere dagen gekend. Hij vindt zelfs een vibrator in de kast. Als Thana zijn vrouw met het ding confronteert, ­begint haar telefoon te trillen.

Ja, Kirsten Tan heeft talent voor droogkomische situaties. Haar speelfilmdebuut is een erg vermakelijke crowd pleaser die verraadt dat ze haar opleiding in New York genoot. Pop Aye speelt zich weliswaar af in Thailand, maar doet zeer Amerikaans aan. Thana is typisch zo'n man op de bodem van zijn midlifecrisis. Misschien had hij een motor gekocht, als hij Pop Aye niet was tegengekomen.

Lang circusleven
We hebben het hier over een olifant. En niet zomaar één, maar het beest dat Thana nog kent uit zijn jeugd. Na een lang circusleven begint het dier op leeftijd te raken. Net als Thana zelf. Die besluit Pop Aye terug te brengen naar hun beider geboortedorp, ver weg van het drukke Bangkok.

Binnen dat frame ontvouwt zich een warme, wat episodische roadmovie vol lichtabsurde personages. Een filosofische zwerver. Een shemale met diepgang. Wonder boven wonder vindt Thana een vrachtwagenchauffeur bereid om het duo een handje te helpen. Zo'n enorme olifant die op een trailer door het Thaise landschap scheurt: het is een fantastisch beeld.

Nostalgie
Pop Aye gaat niet zozeer over nostalgie, maar over de beperkte elasticiteit van de menselijke geest. Thana heeft zich decennialang met de toekomst beziggehouden. Sterker: hij heeft die toekomst als architect mede vormgegeven.

Nu Thana het tempo van de vooruitgang niet meer kan bijbenen, begint hij terug te verlangen naar zijn verleden. Pop Aye voelt dat aan en steekt empathisch een poot voor hem uit. Na vier, vijf pogingen lukt het Thana om op zijn rug te klimmen. Hij omhelst het dier. En daarmee zijn eigen vergankelijkheid.

Pop Aye

Regie Kirsten Tan
Met Thaneth Warakulnukroh, Penpak Sirikul
Te zien in Ketelhuis, Rialto, De Uitkijk

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden