Pop Arts Festival: niet alleen voor fans van poppentheater

Op de achtste editie van Pop Arts Festival, met poppen- en objectentheater, die woensdag begint, zijn 15 voorstellingen te zien in Theater ­Bellevue, De Krakeling en De Brakke Grond.

null Beeld Pop Arts Festival
Beeld Pop Arts Festival

'Ik heb het gevoel dat ik iedereen naar al deze voorstellingen kan sturen," zegt programmeur Lisa Wiegel van Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond. "Niet alleen diehardfans van poppen- en objectentheater. Zelfs vrienden die normaal niet iets met theater hebben, durf ik uit te nodigen."

Jongensachtig speels
De Brakke Grond was vorig jaar al een gastlocatie. Omdat Ostade Amsterdam zich terugtrok uit het festival, is De Brakke Grond nu voor het eerst een van de drie hoofdlocaties, samen met De Krakeling en Bellevue. Er zijn 15 voorstellingen met poppen, maquettes, miniaturen, klei en verf.

In De Brakke Grond is onder meer Robbert & Frank, Frank & Robbert te zien, een jong, Gents duo. "Zij reizen met hun exposities de wereld rond. Eens in de twee jaar maken zij een theatervoorstelling, omdat zij het gevoel hebben dat ze in hun exposities niet al hun creativiteit kwijt kunnen."

Wat kan het duo dan wel in het theater? "Met hun voorstellingen kunnen zij een uur de aandacht van het publiek vasthouden. Iets wat zij missen met exposities - waar zij zelf niet bij zijn - kan nu wel, er is een directe ontmoeting. Zij hebben een bepaald soort vriendschap, waardoor er constant in hun voorstellingen een jongensachtige speelsheid is."

Het Vlaamse collectief Pakman, bestaande uit jongleur Stijn Grupping en drummer Frederik Meulyzer, speelt de voorstelling Post uit Hessdalen. In een vrachtwagen voor de deur van De Krakeling is steeds ruimte voor 25 toeschouwers, die plaats­nemen in de laadbak.

Volgens Wiegel is Pakman een jong collectief dat nog zoekt naar een signatuur. "De jongemannen hebben allebei een circusachtergrond. Er zijn steeds meer makers met een circusachtergrond die proberen in het theatercircuit te komen. Pakman doet dat, wat mij betreft, heel geslaagd door met een verrassende voorstelling te komen."

"Eigenlijk is het bedoeld voor kin­deren vanaf vijf jaar. Maar toen ik het voor het eerst zag, dacht ik: wow, wat knap. Ik voelde me echt weer vijf jaar."

Ambachtelijk
Volgens Wiegel hebben mensen vaak weinig beeld bij poppen- en objectentheater. "Maar in dit genre vindt ontzettend vernieuwing plaats. Volgens mij kunnen deze voorstellingen deuren opengooien voor een nieuwe, jonge generatie."

Er zijn tijdens het festival niet alleen experimentele voorstellingen te zien, zegt Wiegel. Zo wordt ook de voorstelling Coco Chanel van Ulrike Quade Company en Jo Strømgren Kompani opgevoerd.

"Dat is veel meer ambachtelijk poppentheater, maar wel op een frisse manier. Ik vind het mooi dat we tijdens dit festival een brede waaier aan voorstellingen laten zien."

Pop Arts Festival is t/m zondag 23 april te zien in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden