Pop art dagmar stap red bull

PlusRecensie

Pop art: wegwerpartikelen van borduurkunstenaar Dagmar Stap

Pop art dagmar stap red bullBeeld Dagmar Stap

Door producten uit de populaire cultuur als onderwerp te nemen, maakten de popartkunstenaars in de jaren 60 en 70 hun werk toegankelijk voor een groter publiek. Fleur Feringa en Wouter van Herwaarden hebben min of meer dezelfde doelstelling met hun galerie Fleur & Wouter.

Op de groepstentoonstelling Pop art is nu werk te zien van vier kunstenaars die volgens de galeristen ‘met de technieken en thema’s van de popart een vertaalslag maken naar hedendaagse mode, fotografie, sculptuur en illustratie’.

Lieselot Elzinga, in 2018 afgestudeerd aan de afdeling Modevorm­geving van de Rietveld Academie, toont een aantal flamboyante creaties in een decor van beeldschermen waarop twee videofilms van haar zus Sara te zien zijn.

Pop art
Lieselot en Sara Elzinga, Jackson Bowley, Dagmar Stap en Floor van het Nederend

Waar Fleur & Wouter, Van Ostadestraat 43a
Te zien t/m 8/12

De Britse ‘beauty photographer’ Jackson Bowley maakte een aantal vervreemde, onscherpe portretten die knipogen naar de typerende esthetiek van reclamefoto’s voor cosmetica; zijn modellen zijn voorbeelden van een tot in het absurde doorgevoerd schoonheidsideaal.

Tegenover de foto’s van Bowley hangen tekeningen van de Amsterdamse kunstenaar en illustrator Floor van het Nederend, die werkt voor onder meer de Volkskrant, Paradiso en Patta, samen met Pepijn Lanen de comic Hotel Dorado maakte en recentelijk in Skatepark Noord een levensgrote muurschildering maakte geïnspireerd op Vincent van Goghs Korenveld met maaier.

De werken die nu bij Fleur & Wouter te zien zijn, onderschrijven zijn diversiteit; tekeningen waarin zijn eigen stripfiguur Malvin the Cat figureert, worden afgewisseld met verstilde landschappen.

Nog geen titel heet de fraaie, wat onbestemde tekening van een paarsig berglandschap onder een oranje lucht. Dat schreef Van het Nederend bij een foto van het werk die hij naar Fleur & Wouter mailde. Zij vonden het wel een geschikte titel; het is een tekening met een open einde.

Het leukst en bijzonderst zijn de talrijke werkjes van ‘borduurkunstenares’ Dagmar Stap, die vorig jaar afstudeerde aan de Academie Minerva in Groningen. Haar meest recente serie bestaat uit tot in de kleinste details nagemaakte wegwerpartikelen, verpakkingen, afval en combinaties van die drie – van een blikje Red Bull, een aansteker en een opengescheurde Durexverpakking tot een gebruikt koffiefilter, halflege zakjes Skittles, kassabonnen en een envelop van de Belastingdienst.

Stap maakte het ding van zacht vilt en borduurde alle letters, logo’s en andere details. Het moet monnikenwerk zijn ge­weest, maar het resultaat is ernaar; leuker kunnen we het écht niet maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden