Poortgebouw in Houthavens

AMSTERDAM - Waterpoort is de naam van het eerste beeldbepalende woongebouw in de Nieuwe Houthavens, op de kop van de Pontsteiger. Het gebouw, 82 meter hoog, is ontworpen door het architectenbureau Arons & Gelauff.Dit bureau is de winnaar van een ontwerpwedstrijd waarvan vrijdag de uitslag is bekendgemaakt. Waterpoort refereert aan de oude stadspoorten en geeft vanaf het IJ ook die impressie, blijkt uit de maquettes.

In het gebouw komen rond 250 woningen, een parkeergarage en tweeduizend meter publieke voorzieningen. Het water rond het gebouw zal ook als ankerplaats voor schepen dienen.

Architect Arnoud Gelauff toonde zich verheugd met de bekroning, waarover zowel de jury als het publiek het eens bleek te zijn. ''Het was een moeilijke opdracht. Er moesten veel woningen van hoge kwaliteit op een kleine plek worden bedacht.''

Het architectenbureau heeft veel woningen in de stad ontworpen met een oppervlakte van zo'n negentig vierkante meter. In Waterpoort zal de kleinste woning een oppervlak van 125 vierkante meter hebben.

Gelauff: ''Mensen zijn in eerste instantie blij met een nieuwbouwwoning van een dergelijke maat, maar als je kinderen krijgt, merk je dat je groter wilt wonen.''

De prijzen voor de woningen zullen hoog worden. Gelauff: ''Ik denk niet dat ik die zelf zou kunnen betalen.''

Volgens een woordvoerster van stadsdeel Westerpark is het nu eenmaal dure grond. Bovendien kunnen met de opbrengst van de woningen in Waterpoort sociale huurwoningen op andere locaties in de Houthavens worden gebouwd.

De nieuwbouw op de Pontsteiger vormt het eerste deel van het Plan Houthavens, dat betrekking heeft op in totaal zeventienhonderd woningen.

Eigenaar van het restaurant Pont 13, René Langendijk, woont al twintig jaar op een woonboot in dit gebied. Hij is niet negatief over de bouwplannen, maar vraagt zich wel af wat met de rest van de Pontsteiger zal gebeuren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden