Update

Poolse president komt om bij vliegtuigongeluk

Beeld van het Russische televisiekanaal NTV. Op het beeld is een deel te zien van het vliegtuigwrak op de plek waar het Poolse regeringsvliegtuig is neergestort, vlakbij het vliegveld in Smolensk, Rusland. Alle 96 inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. Foto EPA Beeld
Beeld van het Russische televisiekanaal NTV. Op het beeld is een deel te zien van het vliegtuigwrak op de plek waar het Poolse regeringsvliegtuig is neergestort, vlakbij het vliegveld in Smolensk, Rusland. Alle 96 inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. Foto EPA

MOSKOU - Het Poolse presidentiële vliegtuig is zaterdagochtend in het westen van Rusland neergestort. Alle 97 inzittenden, onder wie de Poolse president Lech Kaczynski en zijn vrouw, zijn om het leven gekomen. Dat heeft de gouverneur van de regio Smolensk gezegd.

Waarschijnlijk raakte het vliegtuig vlak voor de landing enkele boomtoppen, waarna het neerstortte, aldus gouverneur Sergei Anoefriev. Nieuwszender Rossiya-24 toonde beelden van de plek waar het vliegtuig neerkwam. Onderdelen van het vliegtuig lagen her en der verspreid tussen de bomen, terwijl in het bos kleine brandjes woedden. De precieze oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, maar mogelijk zorgde dichte mist voor slecht zicht.

Vlak voor de landing vroegen Russische luchtverkeersleiders aan de bemanning van het vliegtuig of zij vanwege de mist niet wilden overwegen elders te landen, in Minsk, in Wit-Rusland, of in Moskou. De piloot zou daarop geweigerd hebben naar een ander vliegveld te vliegen. Er zouden twee luide explosies geklonken hebben toen het vliegtuig neerkwam.

Hoeveel personen precies om het leven zijn gekomen is nog niet bekend. Het Russische ministerie van noodsituaties sprak van 97 doden, een woordvoerder van het Poolse ministerie van buitenlandse zaken, Piotr Paszkowski, zei dat er 89 personen op de passagierslijst stonden, van wie er een niet was komen opdagen. Wel waren ze het er over eens dat niemand in het vliegtuig de crash heeft overleefd.

De Poolse president Lech Kaczynski was onderweg naar Rusland om een herdenking bij te wonen van de massamoord in de Tweede Wereldoorlog op duizenden Poolse krijgsgevangenen in Katin door de geheime Sovjet-politie, dit jaar zeventig jaar geleden.

Het presidentiële vliegtuig was een Toepolev TU154M van zeker twintig jaar oud. Andere inzittenden naast de president en zijn vrouw waren chef-staf van het leger generaal Franciszek Gagor, de president van de nationale bank Slawomir Skrzypek, onderminister van buitenlandse zaken Andrzej Kremer en drie parlementsleden.

In Warschau riep premier Donald Tusk een spoedvergadering van zijn kabinet bijeen. Op het presidentieel paleis, waar mensen al vlug bloemen legden en kaarsen aanstaken, hing de vlag halfstok. Uit sommige ramen in de Poolse hoofdstad wapperden zwarte linten. ''We kunnen nog niet de werkelijke omvang van deze tragedie bevatten en wat het betekent voor onze toekomst. Iets dergelijks is nog nooit gebeurd in Polen'', zei Paszkowski.

De Russische president Dmitri Medvedev stuurde zijn condoleances en beloofde nauw samen te werken met Polen bij het onderzoeken van de crash. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bood zaterdag zijn condoleances aan aan de bevolking van Polen. De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei 'geschokt en vol droefenis' te zijn door de dood van Kaczynski. Minister-president Balkenende reageerde namens de Nederlandse regering 'onzet en geschokt'. De premier noemde het 'een zwarte dag voor Polen'.

''Ik denk dat de hele wereld verdrietig en in rouw is vanwege de tragische dood (...) van president Kaczynski en zijn vrouw Maria en de groep mensen die bij hen waren'', deelde ook de Britse premier Gordon Brown zijn medeleven mee. De Franse president Nicolas Sarkozy noemde Kaczynski een 'onvermoeibare verdediger van de ideeën waarin hij geloofde, hij streed altijd met overtuiging voor de waarden die van groot belang waren voor zijn politiek: democratie, vrijheid en de strijd tegen het totalitarisme'.

Kaczysnki (60) werd in december 2005 president van Polen, na in de verkiezingen tegenkandidaat Donald Tusk te verslaan. De nationale conservatief was de tweelingbroer van de Poolse oppositieleider, voormalig premier Jaroslaw Kaczynski.

In lijn met de grondwet is het nu aan de voorzitter van het Poolse parlement, Bronislaw Komorowski, om de presidentiële taken over te nemen. De Poolse president is bevelhebber van de gewapende troepen, maar zijn burgerlijke taken zijn overwegend ceremonieel.

De vrouw van Kaczynski, Maria, was een econoom. Samen hadden zij een dochter, Marta, en twee kleindochters. (AP)

undefined

De Poolse president Lech Kaczynski. Foto EPA Beeld
De Poolse president Lech Kaczynski. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden