Pools presidentschap lonkt voor Komorowski

WARSCHAU - De liberaal Bronislaw Komorowski (58) is dé grote favoriet tijdens de presidentsverkiezingen zondag in Polen. In de opiniepeilingen had hij steevast een ruime voorsprong op Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de in april tijdens een vliegtuigcrash overleden president Lech Kaczysnki.

Komorowski is een bondgenoot van de liberale premier Donald Tusk van het regerende Burgerplatform, maar hij mist het charisma van de laatste. Hij zou het al opnemen tegen Lech Kaczynski als de stembusgang zoals gepland dit najaar zou zijn doorgegaan. Na de dood van de president werd diens broer de nieuwe concurrent van Komorowski.

In de afgelopen periode heeft Komorowski al kunnen wennen aan het ambt. Als voorzitter van de Sejm, het Lagerhuis in het parlement van Polen, werd hij benoemd als interim-staatshoofd. Komorowski is getrouwd en heeft vijf kinderen. Hij is opgeleid als historicus en is zoon van een graaf, die in de communistische tijd een armoedig bestaan leidde.

Oppositie

Komorowski was ten tijde van de communistische dictatuur actief in de oppositie. Hij verdween in december 1981 achter tralies, nadat het regime de staat van beleg had afgekondigd in een poging het vakverbond Solidariteit het zwijgen op te leggen.

Na de val van het communisme in 1989 werd Komorowski actief in de politiek. In de jaren negentig was hij de onderminister van Defensie in drie regeringen, voordat hij de leiding van het ministerie in 2000 en 2001 overnam.

Komorowski werd voorzitter van het parlement in november 2007. Hij kreeg die positie nadat Burgerplatform tijdens verkiezingen de conservatieve en nationalistische partij Recht en Gerechtigheid (PiS) van de Kaczynski-broers had verslagen. (ANP)

Bronislaw Komorowski. ANP Beeld
Bronislaw Komorowski. ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden