Pontsteiger door hete markt een 'miljoenengebouw'

Ruim de helft van de kopers van de 66 woningen in het Pontsteigergebouw in de Houthaven kiest voor samengevoegde appartementen tegen veel hogere prijzen.

Het Pontsteigergebouw. Beeld arons en gelauff architecten
Het Pontsteigergebouw.Beeld arons en gelauff architecten

Zij betalen gemiddeld 1,7 miljoen euro voor een 'dubbelappartement' van tweehonderd vierkante meter, ruim de helft meer dan de indicatieve prijzen die circuleren.

Makelaar Leslie de Ruiter van Christie's Real Estate spreekt van het 'miljoenengebouw' waartoe het Pontsteigergebouw zich heeft ontwikkeld.

"Het grootste deel van onze kopers wil een groot appartement hebben," zegt De Ruiter. "Het is puzzelen om iedereen te geven wat ze willen. Inmiddels is het duplexmodel dat in Nederland niet zo'n goede naam heeft juist populair geworden: kopers die twee appartementen op elkaar nemen."

Won Yip
De hausse van samenvoegende kopers kwam nadat de Amsterdamse horeca-ondernemer Won Yip in januari besloot het penthouse over de hele bovenverdieping van het gebouw, ruim 1440 vierkante meter, te kopen voor naar verluidt zo'n zestien miljoen euro.

De Ruiter onderhandelt nu met klanten die ook diverse appartementen willen samenvoegen. Combinaties van vierhonderd vierkante meter zijn geen uitzondering. "Maar Yip blijft onze klant met de grootste verdieping."

Wat na het 'puzzelen' volgens De Ruiter overblijft zijn onder meer 'de hoekjes': "Prachtige appartementen vanaf honderd vierkante meter die bij een combinatieverkoop net buiten beeld zijn gebleven."

De Ruiter stelt dat de 'restanten' die in september op de markt komen fors duurder zijn. Naar verluidt meer dan de helft duurder dan eerder genoemde richtprijzen rond de zes ton.

Prijzen stijgen nog
Concrete prijzen van de ongeveer vijftien overgebleven appartementen, worden later door een andere makelaar bekendgemaakt. Nu stijgen de prijzen nog elke maand.

"Ik zat gisteren bij ontwikkelcombinatie Dura Vermeer en De Nijs. We
weten de prijzen nog niet, maar dat ze boven de 8000 euro per vierkante
meter liggen staat wel vast. In deze tijd houd je alle opties open zo lang dat kan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden