Ponten over het IJ volgend jaar rookvrij

De ponten over het IJ worden vanaf 1 januari 2018 helemaal rookvrij. Nu mag er nog op het achterdek worden gerookt, maar dat wordt dan ook verboden, zo heeft de gemeente besloten.

Vanaf volgend jaar is dit geen vertrouwd beeld meer op de pont.Beeld Carly Wollaert

Al langer woedt de discussie of het opsteken van een sigaret, jointje of sigaar op de vaak overvolle pont nog wel kan. Nee, zegt de gemeente nu.

De veren zijn simpelweg te druk. Passagiers hebben door de drukte vaak geen keus waar ze kunnen staan. Een roker ontwijken gaat dus niet.

'Om passagiers niet ongevraagd aan roken bloot te stellen', wordt roken op de pont vanaf 1 januari 2018 verboden.

Communicatie
Er zal niet keihard worden gehandhaafd. Het GVB laat de instapbegeleiders - zonder handhavingsbevoegdheid - reizigers bij de IJveren attenderen op het rookverbod. Stickers, posters, borden en een beroep op de sociale inborst moeten de rest doen.

"We hopen dat heldere communicatie - ook op de pont zelf - uitkomst biedt en reizigers rekening houden met elkaar," zegt een woordvoerder van het GVB.

"Handhaving is alles," meent Henk Beers, een pontpassagier die tweeënhalf jaar geleden zijn eerste brief aan het GVB stuurde met het dringende beroep het pontroken in de ban te doen.

In 2015 werd de regel ingevoerd dat alleen op het achterdek mag worden gerookt, maar omdat het rookbeleid volgens hem niet goed staat aangegeven, gebeurt het ook nog op andere plekken.

"Als ik er dan tegen een roker iets over zeg, dan krijg ik meteen commentaar: 'O ja, waar staat dat dan?'. 'Dan ga je toch ergens anders staan'. 'Bepaal jij dat?!' Of: 'Waar bemoei jij je mee'."

Het GVB was niet direct te porren voor een algeheel rookverbod, omdat, zo stelde zij, in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is vastgelegd dat veerponten geen onderdeel zijn van het openbaar vervoer, maar onderdeel van de openbare weg. En daar mag je roken.

Rookvrije stad
De gemeente stelt nu dat je het gedrag van passagiers ook kan sturen met een huishoudelijk reglement, dus privaatrechtelijk. Via die route wordt nu dus alsnog een rookverbod op alle ponten over het IJ, de Hempont en de Noordzee Kanaalponten ingevoerd.

Op de kade, waar de passagiers op de pont wachten, mag volgens de gemeente wel gerookt worden. Die ruimte geldt als openbare weg.

Om daar een rookverbod voor elkaar te krijgen moet de APV worden aangepast. En daarmee zou, zo stelt de gemeente, inbreuk worden gemaakt op 'de persoonlijke levenssfeer en vrijheid van een individu'. Datzelfde geldt voor bus- en tramhaltes.

De gemeente Amsterdam heeft, op weg naar een rookvrije stad, een tabaksontmoedigingsbeleid opgezet. Inmiddels zijn alle gebouwen van de gemeente rookvrij, is roken op veel middelbare scholen in de stad verboden, en wordt er ook gedacht aan het rookvrij maken van sportclubs, buitenzwembaden en speeltuinen.

Het streven hierbij is een 'rookvrij generatie', een generatie kinderen die vrij van rook kan opgroeien.

Lees verder: Rokend over het IJ, die tijd is voorbij

En lees ook: Roken? Dat moet niet meer mogen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden