Pont tussen Oostelijk Havengebied en Zeeburgereiland mogelijk vanaf zomer 2021

De gemeente wil een tijdelijke veerpont in het leven roepen om het Zeeburgereiland en het Oostelijk Havengebied met elkaar te verbinden. Er zijn zes mogelijke vaarroutes. 

Volgens de gemeente staat een tijdelijke pont los van de discussie over de keuze van een nieuwe brug.Beeld Roy Del Vecchio

Dat blijkt uit een brief die de gemeente naar buurtbewoners heeft gestuurd nadat het haalbaarheidsonderzoek is afgerond. De volgende stap is het bepalen van de plek waar de pontverbinding kan komen.

Er worden zes mogelijke aanlandpunten in het Oostelijk Havengebied onderzocht en twee op Zeeburgereiland. Dat zijn alle koppen van de schiereilanden (Cruquius, Borneo, KNSM en Sporenburg), de bestaande pontlocatie bij het Azartplein en in het water bij gebouw de Steltloper in het Oostelijk Havengebied. Aan de kant van het Zeeburgereiland is dat bij de Sluisbuurt of bij de Baaibuurt.

Fietsbrug

Het is de bedoeling dat een tijdelijke pont wordt ingezet tot er een fietsbrug wordt aangelegd tussen de twee buurten of de Amsterdamsebrug beter geschikt is gemaakt voor grote hoeveelheden fietsers. Volgens de gemeente staat een tijdelijke pont los van de discussie over een nieuwe brug.

De gemeenteraad neemt dit najaar een definitief besluit of de tijdelijke pontverbinding er wel of niet komt. Naar verwachting kan de pont dan in de zomer van 2021 in gebruik worden genomen. Het idee is dat de pont iedere twintig minuten, dus drie keer per uur, afvaart. De pont blijft zeker varen tot 2028, totdat er een vaste fietsverbinding is.

Tunnel

De gemeente ligt al jaren in de clinch met bewoners van vooral Sporenburg. Nu is dat nog een plek waar alleen bestemmingsverkeer iets te zoeken heeft, maar als er een fietsbrug komt, zouden vele duizenden fietsers de wijk passeren onderweg naar de binnenstad.

Het Zeeburgereiland en IJburg hebben veel behoefte aan toegangswegen voor alle vormen van vervoer: de buurten groeien tot 2038 met ongeveer 20.000 woningen, bovenop de 10.000 woningen nu. De gemeente werkt al geruime tijd aan de bereikbaarheid. 

Er wordt vooral ingezet op hoogwaardig openbaar vervoer, fiets en auto. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn de IJtram (tram 26), de doorstroming van het verkeer op de IJburglaan en een fietsverbinding richting de oostelijke binnenstad.

De 8 mogelijke aanlandpuntenBeeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden