Pompeo: Zorgen over Amerikaans sancties ‘nergens voor nodig’

Ondernemers hebben niets te vrezen van het handelsbeleid van president Donald Trump. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zou Nederland ‘enthousiast’ moeten zijn over de ‘open ondernemersklimaat’ dat de Amerikaanse regering voorstaat. Dat zei hij na een ontmoeting met zijn Nederlandse ambtsgenoot Stef Blok.

Pompeo is in Den Haag voor de Global Entrepreneurship Summit, waarbij 2000 ondernemers en investeerders contracten hopen te sluiten. Zij komen samen op het moment dat de VS ruziet met China en Europa over handel en de Amerikaanse president dreigt met het verhoging van importtarieven op producten uit bijvoorbeeld China en de EU.

Op de vraag van deze krant over de zorgen bij ondernemers over de impact van het Amerikaanse beleid op internationale handel, zei Pompeo dat die zorgen ‘nergens voor nodig’ zijn. “We willen eerlijke handel, zonder tariefbarrières of andere handelsbelemmeringen. Wij willen het meest open ondernemersklimaat in de wereld. Dat is iets waar Nederland enthousiast over zou moeten zijn. Ik denk dat er daarom ook zoveel animo is voor deze top.’’

Opvallend

De opmerking van Pompeo is opvallend, omdat tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie een handelsoorlog dreigt. Zo kondigde de VS onlangs nog extra importheffingen op Goudse kaas aan.

Blok zei ‘goed op de hoogte te zijn’ van de huidige debat over het Amerikaanse handelsbeleid. “Het is ons doel om tarieven te verminderen. Het is in niemands belang om handel te belemmeren of duurder te maken.’’

Pompeo ging ook in op de relatie met China. Hij stelde geen problemen te hebben met groeiende economieën, maar dat de toegang tot die economieën dan wel wederzijds moeten zijn. ,,Als een Chinees bedrijf naar Nederland komt om te investeren, dan kan dat gewoon. Maar als een Nederlands bedrijf in China wil investeren, moet dat alle bedrijfsinformatie overdragen aan de Chinese Communistische Partij. Dat betekent een groot risico voor het bedrijf en hun intellectueel eigendom. Deze oneerlijke handelspraktijken zijn al tientallen jaren gaande. Niemand fixte het. President Trump is de eerste die er iets aan doet. Als we een gelijk speelveld hebben, profiteren alle economieën.’

5G

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken herhaalde zijn waarschuwing aan het adres van Nederland als het om de aanleg van het mobiele netwerk 5G gaat. “Ons verzoek is dat onze bondgenoten niets doen dat onze wederzijdse veiligheid in gevaar brengt.’’ Blok zei de zorgen te delen, maar verwees naar de expertgroep die zich in opdracht van het kabinet nu buigt over eventuele extra de criteria voor de 5G-veiling, waardoor het Chinese Huawei mogelijk kan worden uitgesloten.

Ook noemde hij de Russische oliepijpleiding Nord Stream 2, wat volgens hem ‘instrumentaal’ is voor de Russen om meer macht in Europa te krijgen. De Amerikanen nemen het Nederland kwalijk dat Nederlandse bedrijven meebouwen aan die pijplijn. Het kabinet stelt dat het een commercieel project is en dat de pijpleiding niet over Nederlands grondgebied loopt.

Blok kaartte tijdens zijn halfuur durende onderhoud met Pompeo ook MH17 aan, zo vertelde hij na afloop, en dankte de Amerikanen voor de voortdurende steun voor het Nederlandse doel om de schuldigen te berechten. “Ik heb de toezegging dat ze ook in de toekomst achter ons blijven staan.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden