'Polletje' niet terug in de cel voor vuurwapenbezit

Martin van de P., voormalig voorman van de Ajax-hooligans, hoeft niet terug de cel in voor het bezit van een vuurwapen.

Maarten van Dun
Buiten de gevangenis groeide Polletje uit tot een invloedrijk figuur binnen de harde kern van Ajax-supporters Beeld anp
Buiten de gevangenis groeide Polletje uit tot een invloedrijk figuur binnen de harde kern van Ajax-supportersBeeld anp

Van de P. (53), bekend onder de bijnaam Polletje, had het bezit van het pistool met verlengd magazijn toegegeven, maar dat de officier van justitie twee weken geleden vijftien maanden cel eiste, kwam toch als een onaangename verrassing. Het vonnis van de Amsterdamse rechtbank vandaag is dus een flinke meevaller: 69 dagen cel (die zat Van de P. al uit in voorarrest) en 240 uur werkstraf.

Van de P. bewaarde het vuurwapen afgelopen zomer naar eigen zeggen voor een vriend, al wilde hij geen naam noemen. Bij het Team Criminele Inlichtingen van de politie, dat met informanten spreekt, was toen al informatie binnengekomen dat Van de P. een pistool zou dragen. Bij een inval in zijn huis die volgde op 22 juni, gooide Van de P. het pistool over de schutting naar de buren, waar het werd gevonden.

Advies
De rechtbank volgt een advies van de reclassering om Van de P. ondanks zijn lange strafblad een werkstraf op te leggen omdat daarbij 'inzet, samenwerking en luisteren naar een leidinggevende worden verwacht.' "Dit zijn vaardigheden die hij goed kan gebruiken op weg naar het stabiele leven dat hij voor ogen heeft." Van de P. zegt zelf graag jongeren voorlichting geven.

Van de P.'s advocaat Juriaan de Vries toont zich tevreden met de uitspraak: "De rechtbank heeft de menselijke maat weten te vinden, daar waar het OM ten onrechte het verleden van cliënt de boventoon laat voeren en een draconische strafeis formuleerde." Of het OM in hoger beroep gaat is nog niet bekend.

F-side
Van de P. werd in hoger beroep veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doodschieten van vier mannen in een seksclub in Haarlem in 2000. De rechtbank had hem aanvankelijk levenslang gegeven. Hij werd ook na zijn straf met vuurwapens gepakt en hij werd vervolgd voor meerdere geweldszaken.

Buiten de gevangenis groeide hij uit tot een invloedrijk figuur binnen de harde kern van Ajax-supporters. Met vooral jonge hooligans aan zijn zijde maakte hij volgens velen de dienst uit in het supportershome, waar ook in drugs werd gehandeld. Aan Van de P.'s invloed kwam een einde toen een lid van de F-side hem tegen de grond sloeg. In de oude harde kern was al langer onvrede over het drieste optreden van Van de P.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden