Opinie

Politiewerk is meer dan alleen blauw op straat

De bezuinigingen bij de Nationale Politie zorgen voor minder blauw op straat en daar zal de hele politie-organisatie onder te lijden hebben. Dat is juist nu erg onverstandig, vindt Jasper van der Kemp, universitair docent criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Politieagenten in het nieuwe uniform.Beeld anp

Op Prinsjesdag werd bekend dat ook de begroting van de Nationale Politie wordt bezuinigd. In verschillende media wordt gerept over een stevige afname van blauw op straat en wordt gespeculeerd over de effecten op de criminaliteit. Maar waar hebben we het dan eigenlijk over?

Criminaliteit daalt al enige jaren en in een groot deel van de westerse landen. Dat geldt vooral voor misdrijven die in enige mate in de openbaarheid worden gepleegd, zoals inbraken en overvallen.

De aanwezigheid van blauw op straat heeft daarop een beperkt effect. Er zijn te veel mogelijke doelwitten. Daarnaast kunnen die delicten snel worden gepleegd; de kans dat een agent net langsloopt is dus heel klein.

Analyse
Enig preventief effect van blauw op straat is er wel als gericht, in tijd en plaats, wordt gesurveilleerd, bijvoorbeeld in gebieden die na analyse een verhoogde kans blijken te hebben op criminaliteit. Hetzelfde geldt voor het surveilleren op internet. Hierbij is niet alleen de agent die de surveillance uitvoert belangrijk, maar ook de politiemedewerker die de analyse heeft gedaan die de gerichte surveillance aanstuurt. Politiewerk is niet alleen blauw op straat tenslotte.

En dat is een van problemen van bezuinigingen bij de Nationale Politie, want op welke politiemedewerkers gaat worden bezuinigd? Blauw op straat is van belang voor meer dan optreden tegen criminaliteit.

Ze zijn ook een primaire informatiebron voor de politieanalisten die het strategische beleid ondersteunen met hun analyseproducten. Om zaken op te lossen en de criminaliteit te laten dalen, eigenlijk op de meest efficiënte wijze door daders op te pakken, is de recherche nodig. Op recherchecapaciteit zou gezien de werkdruk en het aantal zaken ook niet moeten worden bezuinigd.

Rechercheonderzoeken
Inkrimping van het aantal politiemedewerkers lijkt pas verstandig als gedegen analyses het politiewerk kunnen aansturen, er capaciteit blijft voor de dagelijkse bezigheden van blauw op straat en de efficiëntie van rechercheonderzoeken dusdanig is verhoogd dat de werkdruk is gedaald.

De bezuiniging op politieonderwijs, die ook wordt vermeld in de begroting van de Nationale Politie, speelt hierbij ook een rol. Als bijscholing wordt beperkt, is het maar de vraag of het scherp aansturen van de politie mogelijk blijft. Nieuwe inzichten uit de opsporingscriminologie, bijvoorbeeld het uitvoeren van geografische analyses voor die gerichte inzet, zullen minder makkelijk de werkvloer bereiken.

Juist nu de wetenschappelijke aandacht voor de politiepraktijk toeneemt, lijkt het erop dat de Nationale Politie door haar bezuinigingen daar verder vanaf komt te staan.


Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden