Politievakbond ACP wil sneller in kunnen grijpen bij sociale onveiligheid

Politievakbond ACP pleit ervoor zelf in te kunnen grijpen bij sociale onveiligheid. "Bijvoorbeeld middels een afkoelingsperiode van 24 uur," zegt woordvoerder Gerrit van de Kamp.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de grootste politievakbond ACP.Beeld anp

De woordvoerder reageert hiermee op de extra maatregelen die de gemeente Zaandam, Justitie en politie maandag aankondigden naar aanleiding van de overlast in de wijk Poelenburg. Maar het gaat de vakbond niet enkel om deze specifieke situatie. "Het komt vaak voor dat dit soort groepen en individuen zich op het randje begeven van wat strafbaar is en wat niet. Ze kennen de wetgeving goed en weten dus wat ze nog net kunnen maken. De politie kan dan niets doen, maar de burger heeft er wel last van," legt Van de Kamp uit.

Een afkoelingsperiode van 24 uur zou volgens de vakbond een oplossing kunnen zijn. "We willen de bevoegdheid om overlastgevers mee te nemen naar het politiebureau. Ze krijgen geen boete, maar de wijk ziet wel dat de politie actie onderneemt. Nu kan dat niet. Het gaat ons dus vooral om het vergroten van het handelingsperspectief van de politie in een eerdere fase."

Geen incident
Een andere oplossing zou volgens Van de Kamp het strafbaar maken van hinderlijk gedrag zijn. "Wat daarvan de invulling is, moet natuurlijk nog worden besproken. Maar we moeten nu eerst constateren dat er actie moet worden ondernomen. Ik ben dan ook benieuwd hoe de minister hierop zal reageren. Poelenburg is geen incident, dit soort overlast komt in meer steden voor."

Hoogleraar informatie- en mediarecht aan de Universiteit van Amsterdam Nico van Eijk liet in het NOS Journaal op Radio 1 weten dat het preventief oppakken van mensen voordat is vastgesteld dat ze een overtreding hebben begaan, de grens van de rechtsstaat overschrijdt. "Er zijn al regels dat agenten onbelemmerd hun werk moeten kunnen uitvoeren. Daar komt bij dat het nog eens vier jaar zou duren voordat zo'n nieuwe wet zou ingaan."

Van de Kamp: "Als iedereen zo blijft reageren komen we nergens. We moeten praten over wat wel kan en niet steeds blijven zeggen wat niet mogelijk is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden