Update

Politietoezicht na dood taxiklant

De taxistandplaats op het Leidseplein zondagmiddag. Foto ANP/Ade Johnson

AMSTERDAM - Nog voor het weekend staan er toezichthouders bij de taxistandplaats op het Leidseplein. Dat heeft burgemeester Job Cohen besloten naar aanleiding van de dood van de 44-jarige Rob Sitek, die dit weekend werd doodgeslagen door een taxichauffeur.

De agenten en toezichthouders zullen mogelijk donderdag al vooraan de rij op de standplaats staan om chauffeurs op de regels te wijzen en in te kunnen grijpen bij opstootjes. Ze zullen 'zolang als nodig is' bij de standplaats blijven staan.

Sitek zou rond half vijf de chauffeur hebben benaderd voor een ritje naar Badhoevedorp. Volgens taxichauffeur Muhittin Orakci, die getuige was van de vechtpartij, kregen Sitek en de 37-jarige chauffeur - een zogenaamde 'vrije rijder', die niet is aangesloten bij een centrale - ruzie over de prijs, en ontstond daarna een handgemeen. Daarbij zou Sitek in zijn gezicht zijn geslagen en tegen de grond zijn gegaan.

Omstanders hebben hem gereanimeerd, maar hij overleed uiteindelijk in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Twee agenten waren getuige van de vechtpartij. Volgens een woordvoerder stonden de agenten even verderop en hebben ze met eigen ogen waargenomen dat Sitek werd neergeslagen. Ze hebben de 37-jarige chauffeur daarop meteen gearresteerd. De politie kan op dit moment nog geen uitspraken doen over de exacte toedracht. Vandaag wordt sectie uitgevoerd op het lichaam van het slachtoffer. De verdachte taxichauffeur zit nog wel vast.

De dood van Sitek is het nieuwe dieptepunt in een lange rij van incidenten, opstootjes en vechtpartijen bij de standplaats op het Leidseplein, waar geen toezicht wordt gehouden en agenten alleen ingrijpen bij vechtpartijen of als chauffeurs de verkeersregels overtreden.

In de gemeenteraad en bij stadsdeel Centrum is verbijsterd gereageerd op de gebeurtenissen. VVD-raadslid Robert Flos stelt vandaag schriftelijke vragen aan het college over 'de laksheid van het toezicht op het Leidseplein.' Hij pleit bovendien voor een noodbesluit waarin staat dat de standplaats alleen toegankelijk is voor kwaliteitstaxi's.

De gemeenteraadsfractie GroenLinks wil zelfs dat de standplaats op het Leidseplein helemaal wordt gesloten. Op de Appeltjesmarkt, voor het hoofdbureau van de politie, zou dan een kwaliteitsstandplaats moeten komen.

Cohen zegt in een reactie geschokt te zijn door de gebeurtenissen, maar beperkt te zijn in de maatregelen die hij kan nemen. Hij hoopt dat Den Haag nu snel met een nieuwe taxiwet komt.

Staatssecretaris Tineke Huizinga komt deze week met voorstellen om de taximarkt te verbeteren. Daarin staat in elk geval dat gemeenten meer bevoegdheden krijgen om eisen te stellen aan taxichauffeurs, zoals Amsterdam graag wil. Huizinga benadrukt dat die brief los staat van het incident op het Leidseplein.

Vorig jaar kondigde Huizinga al aan dat de liberalisering van de taxibranche niet heeft gebracht wat er van werd verwacht. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden