Politiemensen moeten wapen altijd dragen vanwege terreurdreiging

Alle politiemensen die een vuurwapen mogen dragen, moeten dat 'waar en wanneer mogelijk' ook doen, 'uit voorzorg' in deze tijd van terreurdreiging.

null Beeld anp
Beeld anp

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie stuurde onlangs een interne memo rond over terreurdreiging. Daarin schrijft hij ook dat agenten die in uniform naar hun werk gaan, zelf mogen bepalen of ze dat blijven doen.

Hiermee reageerde hij op het bevel van de legerleiding aan het defensiepersoneel, eind september, met het oog op terreurdreiging niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen.

Bouman wijst de medewerkers van de politie op hun eigen verantwoordelijkheid. Ze moeten 'met alle scenario's rekening houden in deze onvoorspelbare dagen'. 'Laat u echter niet meeslepen door emoties. Let goed op uzelf en elkaar. Voorkom en bestrijd de uitwassen die burgers en de overheid kunnen bedreigen.'

De beslissing het dienstwapen mee naar huis te nemen werd altijd overgelaten aan agenten zelf. Het advies van Bouman kan ook gevolgen hebben voor agenten die wel toestemming hebben een wapen te dragen, maar die dat meestal niet doen, bijvoorbeeld omdat zij een functie hebben waardoor zij niet op straat werken.

Verhoogde waakzaamheid
In de vier grote steden worden de belangrijkste treinstations extra beveiligd vanwege de 'verhoogde waakzaamheid' die de autoriteiten hebben afgekondigd.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof beoordeelt de kans op een terreurdaad als 'substantieel'. Een aanslag in bijvoorbeeld Amsterdam is 'voorstelbaar' - al is er geen informatie over concrete plannen.

Hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Pieter-Jaap Aalbersberg nam die kwalificaties vorige week over. De vier grote steden hebben besloten tot extra toezicht op heel drukke plekken.

Behalve het Centraal Station worden al sinds mei, na de aanslag op het Joods Museum in Brussel, in Amsterdam en Amstelveen ongeveer twintig - overwegend Joodse - instanties extra beveiligd. Ook staat bijvoorbeeld voor het Anne Frank Huis sindsdien een wit bewakingshuisje.
Grote musea zoals het Rijksmuseum, de metrostations of bijvoorbeeld de Arena worden (nog) niet extra beveiligd.

Lees vandaag (3-11) meer in Het Parool: 'Zoeken naar waakzaamheid'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden