Politieman doodgeschoten in Noord-Ierland

Een politieman staat op scherp in Craigavon, nadat een agent is neergeschoten. Foto AP/Peter Morrison Beeld
Een politieman staat op scherp in Craigavon, nadat een agent is neergeschoten. Foto AP/Peter Morrison

BELFAST - Een politieman is maandagavond doodgeschoten in Noord-Ierland. Dat heeft een politiewoordvoerder laten weten. De agent werd neergeschoten toen hij op patrouille was in Craigavon in het graafschap Armagh.

Volgens de BBC kwamen politieagenten onder vuur te liggen toen ze een onderzoek deden naar verdachte activiteiten bij een school. Het slachtoffer zat met een andere agent in een auto.

Zaterdag kwamen voor het eerst sinds 1997 weer Britse militairen om het leven door sektarisch geweld in Noord-Ierland. Twee militairen werden toen door een aanslag gedood. Vier andere mensen raakten gewond.

Vanaf het eind van de jaren zestig kostte de strijd tussen protestanten en katholieken in Noord-Ierland ongeveer drieduizend levens. Op Goede Vrijdag 1998 sloten de strijdende partijen een vredesakkoord, dat grotendeels een einde maakte aan het geweld.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag van twee dagen geleden is opgeëist door de katholieke splinterbeweging Real IRA. Die groepering streeft naar een verenigd Ierland en geldt als een uitgesproken tegenstander van het vredesproces.

Alle relevante partijen, zoals de Britse centrale overheid en de belangrijkste vertegenwoordigers van de katholieken en protestanten in Noord-Ierland, schaarden zich maandag nog nadrukkelijk achter het vredesproces in de Britse provincie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden