Plus
Politieke wil ontbreekt voor aanpak van de 'urban jungle'
De rapporten en noodkreten over wantoestanden in de binnenstad stapelen zich op. Maar voor échte verandering op het Leidseplein of de Wallen ontbreekt de politieke wil.
Ombudsman Arre Zuurmond moet er poliepen van op zijn stembanden hebben gekregen, zo vaak en zo hard als hij om aandacht vraagt voor bewoners in de Amsterdamse binnenstad. Hij gebruikt hiervoor grote woorden.
Het Leidseplein: een 'urban jungle zonder gezag', zei hij in het weekend. In mei: "De overheid verliest de greep op de binnenstad." In maart: "de overheid is onduldbaar afwezig." In oktober 2016, weer over het Leidseplein: "De overheid laat inwoners in de kou staan."
Vond wijlen burgemeester Eberhard van der Laan in 2016 nog dat Zuurmond een beetje overdreef, de gemeente erkent de problemen nu ronduit.
En het is niet alsof er niks gebeurt. In 2017 werd een 'handhavingsoffensief' gestart in het 1012-gebied, en Femke Halsema is de derde achtereenvolgende burgemeester die er bij de minister voor pleit om meer agenten naar Amsterdam te sturen.
Intussen plust de gemeenteraad geld bij voor handhaving, een bedrag dat de komende jaren doorstijgt naar 25 miljoen euro extra per jaar, waar de binnenstad het meeste van profiteert.
Maar wat concludeert de ombudsman in zijn rapportages? 'Ondanks de uitgebreide, extra inzet, blijkt er vanuit het perspectief van de bewoners nog steeds geen verbetering te zijn. Het is dweilen met de kraan open en uitbreiding van het aantal dweilen biedt geen oplossing voor het probleem.'
Ergo: extra mensen, extra geld, het verlicht een beetje maar uiteindelijk bieden ze geen oplossing.
Sekswerkers
Over de diepere oorzaken spreekt Zuurmond zich ook niet uit. Hij is vooral druk met het lenigen van de hoogste nood voor bewoners. Het schrijnende aan de situatie in de binnenstad is dat ook de grote politieke partijen nauwelijks een antwoord hebben op die vraag.
Uit onderzoek van Amsterdam Marketing (2016) blijkt dat voor 31 procent van de bezoekers 'fun/uitgaan' de hoofdreden is van hun verblijf in Amsterdam.
Van alle bezoekers is 32 procent tussen de 21 en 30 jaar oud, jonge wereldburgers die hier komen om de bloemetjes buiten te zetten.
Maar hoe hard burgemeester Halsema, de wethouders en de raadsleden Zuurmond ook nazeggen dat het zo echt niet langer kan in de binnenstad, de politici doen nauwelijks iets om de factor 'fun/uitgaan' te beperken.
Sekswerkers staan tot 03.00 uur achter de ramen waardoor de drommen toeristen met een biertje in de hand, tot diep in de nacht buiten rondjes blijven lopen.
Drank en drugs
Minisupermarkten en coffeeshops blijven 's avonds open en al die mensen voorzien van drank en softdrugs, die zij buiten op straat consumeren. En wie met een kleine hoeveelheid harddrugs wordt betrapt, gekocht bij een straatdealer, krijgt geen straf. Dat heeft de burgemeester zo afgesproken met politie en Openbaar Ministerie.
€25.000.000 → De gemeenteraad plust geld bij voor handhaving, een bedrag dat de komende jaren doorstijgt naar 25 miljoen euro
extra per jaar.
31% → Uit onderzoek van Amsterdam Marketing blijkt dat voor 31 procent van de bezoekers ‘fun/uitgaan’ de hoofdreden is van hun verblijf in Amsterdam.
Integendeel, pogingen om het vermaak in de binnenstad te beperken, zijn juist tegengehouden.
Toen het kabinet in 2012 een wietpas invoerde die toegang van buitenlandse bezoekers aan coffeeshops onmogelijk moest maken, stond Amsterdam vooraan om hiervan uitgezonderd te worden.
Cohen en Van der Laan probeerden de raambordelen eerder in de nacht dicht te krijgen, zodat er rust zou ontstaan op straat. Beide pogingen werden afgeschoten door de gemeenteraad. En toen er delen van de binnenstad raambordeelvrij werden gemaakt, besloot de vorige coalitie onder druk van sekswerkers om veertig ramen toch maar niet te sluiten.
Holle woorden
Alleen de marginale fracties in de raad van CDA en ChristenUnie dragen minder seks, drugs en alcohol aan als maatregelen om de drukte te beteugelen. Zij krijgen naar hun hoofd geslingerd dat ze de stad vertrutten. Dat klopt ten dele, de binnenstad zal er minder spannend van worden.
Maar Diederik Boomsma (CDA) en Don Ceder (CU) dragen tenminste mogelijke oplossingen aan voor de structurele problemen en blijven niet hangen in symtoombestrijding. De grote partijen zoals GroenLinks, D66, VVD en PvdA zijn veel minder duidelijk en wijzen naar Den Haag.
Zuurmond zal zijn stem nog vaak verheffen. Maar zolang de politici zich niet buigen over de echte oorzaken van de overlast in de binnenstad, blijft het bij zijn harde, maar holle woorden.
Lees ook: Stadsjungle bestrijden? Dan ook 'vrijheid, blijheid' aanpakken
Hoorzitting over inrichting binnenstad
De ChristenUnie wil na de zomervakantie een hoorzitting organiseren met bewoners uit de grootste overlastgebieden in het centrum. Raadslid Don Ceder is onlangs een nacht op stap geweest met ombudsman Arre Zuurmond, en verbaast zich over de politieke discussie die woedt over de problemen in het Centrum.
"Meer agenten, maar handhavers, dat is de achterkant van het probleem. We moeten nu eens erkennen dat het niet meer zo langer door kan gaan met de manier waarop we de binnenstad hebben ingericht."
Volgens Ceder gaat het in de politiek vooral veel over ijs- en Nutellawinkels, maar wordt het tijd om ook kritisch te kijken naar de hoeveelheid coffeeshops, bordelen en alcoholverkooppunten. Ceder zegt dat hij dit van de bewoners te horen krijgt. Hij wil dit onder de aandacht brengen bij de andere partijen in de gemeenteraad.