Politieke storm in Zuidoost

Marcel la Rose wordt gefeliciteerd nadat de leden hem, tegen de wens van het PvdA-afdelingsbestuur in, tot lijsttrekker hebben benoemd. Foto Klaas Fopma Beeld
Marcel la Rose wordt gefeliciteerd nadat de leden hem, tegen de wens van het PvdA-afdelingsbestuur in, tot lijsttrekker hebben benoemd. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - De partij wilde continuïteit, de leden kozen massaal voor verandering. De ledenvergadering van de PvdA in Zuidoost wees gisteravond nieuwkomer Marcel la Rose aan als lijsttrekker voor de komende verkiezingen.

De kandidaat van het bestuur, fractievoorzitter Muriel Dalgliesh, kwam er niet aan te pas en moest uiteindelijk zelfs genoegen nemen met de derde plaats. Dagelijks bestuurder Jude Kehla-Wirnkar, afgeserveerd met een lage notering op de conceptlijst, haalde zijn gram door met steun van de zaal de tweede plaats op te eisen.

De ledenvergadering kende een buitengewoon spectaculair verloop. De afgeladen zaal hapte naar adem toen Kehla tijdens de eerste stemronde als winnaar uit de bus kwam. Dalgliesh sleepte slechts 29 van de 166 stemmen binnen en was meteen uitgeschakeld. Het man-tegen-mangevecht tussen Kehla en La Rose werd met dertien stemmen verschil gewonnen door de laatste.

De omhelzing tussen beide kandidaten wees erop dat deze uitkomst de gewenste was. Als bij de verkiezingen geen heel gekke dingen gebeuren, zitten La Rose en Kehla volgend jaar samen in het bestuur.

Met de verkiezing van de nieuwe leiders was de honger naar verandering niet gestild. De vaststelling van de rest van de kandidatenlijst werd aangegrepen om de bezem door de fractie te halen. Van de tien voorgestelde kandidaten behield niemand de plaats die hem of haar door de selectiecommissie was toebedacht.

Toen de stofwolken waren opgetrokken, bleken zich onder de eerste tien kandidaten ook nog eens vier twintigers te bevinden: Augustina Osei, Ama Carr, Toon Geenen en Billie Kwayie. Als de voorspelling uitkomt dat de PvdA in de deelraad enkele zetels verliest, keert mogelijk de helft van de huidige fractie na de verkiezingen niet terug.

Een aflossing van de wacht, een afrekening met de zittende macht, een aardverschuiving in het politieke landschap: de analyses na afloop stonden bol van de grote woorden. Partijveteranen lieten weten dat ze zoiets nog niet eerder hadden meegemaakt. En dat wil wat zeggen in Zuidoost.

Partijleider Lodewijk Asscher had genoten van de avond: ''Het maakt me trots om te zien met hoeveel passie hier politiek wordt bedreven. De leden hebben een duidelijk signaal afgegeven over de koers van het bestuur. Ik ben persoonlijk blij met deze uitkomst en kijk uit naar de samenwerking.''

Opvallend is ook de opmars van de kandidaten met een Afrikaanse achtergrond. Vier jaar geleden haalde de PvdA drie Ghanese kandidaten binnen om aan het raadswerk te snuffelen. Nu treden de vertegenwoordigers van de groeiende Afrikaanse gemeenschap in Zuidoost nadrukkelijk op de voorgrond, ten koste van het Nederlandse, Surinaamse en Antilliaanse blok.

Ook het machtsvertoon waarmee Jude Kehla zijn kandidatuur verzilverde, maakt duidelijk dat de rollen veranderd zijn. Kehla was ook de enige die klip en klaar stelde dat de uitslag voor het bestuur niet zonder consequenties kan blijven: ''Die mensen moeten weg.'' (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden