Analyse

Politieke sfeer Zuidoost hangt af van voorkeurstemmen

De PvdA lijkt af te willen van de oude, etnisch ingedeelde, garde in Zuidoost. Doet de kiezer mee?

null Beeld anp
Beeld anp

De verkiezingen voor de nieuwe bestuurscommissie in Zuidoost beloven een bloedstollende aangelegenheid te worden, met de aantekening dat de verkiezingsstrijd zich vooral binnen de gelederen van de PvdA afspeelt. Nadat de leden van de afdeling eerder dagelijks bestuurder Muriël Dalgliesh tijdens een schriftelijke raadpleging hadden aangewezen als lijsttrekker, heeft de selectiecommissie haar belangrijkste uitdager, nieuwkomer Ernestine Comvalius, deze week op de tweede plek gezet van de concept-kandidatenlijst.

Met de topnotering voor Comvalius lijkt de selectiecommissie aan te sturen op een vernieuwing van de politieke cultuur in Zuidoost. Als de prognose van zes zetels voor de PvdA in het dertien koppende tellende nieuwe bestuur waarheid wordt, ziet de selectiecommissie daar het liefst drie nieuwe gezichten bij. Naast Comvalius hebben ook cultureel ondernemer Angelo Bromet en onderwijskundige Maaike van der Herik als nieuwkomers een verkiesbare plaats toegewezen gekregen.

Natuurlijk is de concept-kandidatenlijst slechts het basismateriaal. Over twee weken mag de ledenvergadering zich uitspreken over het voorstel van de selectiecommissie en in maart is het woord aan de kiezers. Hoewel de voorkeursdrempel door de halvering van het aantal zetels twee keer zo hoog is komen te liggen, zullen de kandidaten die nu buiten de boot dreigen te vallen, alles op alles zetten om de benodigde voorkeurstemmen - ongeveer vierhonderd - bij elkaar te sprokkelen.

De ervaring leert dat vooral de vertegenwoordigers van etnische groepen zo ver kunnen komen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden