Politieke rel in Zweden om 'Russische aanval'

De minister van Defensie en de legerleiding van Zweden zijn politiek in het nauw geraakt na een Russische 'luchtaanval' op twee belangrijke militaire installaties tijdens Pasen. De Zweedse luchtverdediging reageerde in het geheel niet op wat veel Zweedse experts zien als een Russische provocatie.

Een Saab Gripen Beeld epa
Een Saab GripenBeeld epa

Defensieminister Karin Enström werd dinsdag ter verantwoording geroepen door het parlement. Belangrijkste vraag: waarom heeft geen enkele Zweedse straaljager de Russische gevechtsvliegtuigen boven de Oostzee onderschept?

Twee Russische bommenwerpers en vier escorterende straaljagers oefenden tijdens Pasen op minder dan 40 kilometer van het Zweedse luchtruim een aanval op doelen bij Stockholm. Alhoewel er niet is geschoten, zouden normaal minstens twee Zweedse straaljagers uit voorzorg eropaf worden afgestuurd.

Ten tijde van de Russische oefening stond geen van de 100 Saab Gripens van de Zweedse luchtmacht paraat. De NAVO stuurde vanaf haar basis in Litouwen wel twee Deense F-16-gevechtsvliegtuigen de lucht in, maar Zweden is geen lid van het militaire bondgenootschap.

De meeste politieke partijen hebben boos gereageerd op wat ze zien als een falende militaire paraatheid. Minister Enström beloofde onlangs dat die er 24 uur per dag zou zijn 'voor alle onvoorziene situaties'. Waarom haar belofte door de strijdkrachten niet is nagekomen, moet de bewindsvrouw van het parlement schriftelijk beantwoorden. Daarnaast wil de volksvertegenwoordiging weten wanneer het leger in de toekomst niet paraat is.

Het incident met de Russen werd maandag door een vooraanstaande Zweedse defensiejournalist aan het licht gebracht in de krant Svenska Dagbladet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden