Politieke reacties op het overlijden van Van der Laan

Een verzameling van de reacties die er komen op het overlijden van Eberhard van der Laan. 'Hij belichaamde de wapenspreuk van de stad: heldhaftig, vastberaden, barmhartig.'

ANP/Het Parool
Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de Gay Pride 2016. Beeld anp
Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de Gay Pride 2016.Beeld anp

"Een enorm verlies voor het college, de raadsleden, de vele ambtenaren en de vele anderen die de afgelopen zeven jaar met hem hebben gewerkt," schrijft locoburgemeester Kajsa Ollongren.

"De hele stad is verdrietig over het overlijden van onze burgemeester. De gedachten van het stadsbestuur en de gemeente gaan uit naar zijn vrouw en kinderen, en de andere nabestaanden. Burgemeester Van der Laan deed alles voor de stad. Tot op het laatst heeft hij zich ingezet voor alle Amsterdammers. Daarvoor zijn wij hem ontzettend dankbaar, en verdient hij veel respect."

Fractievoorzitter Marjolein Moorman van de PvdA Amsterdam: "Wij zijn heel erg verdrietig. Hij was een ontzettend goede burgemeester, misschien wel de beste die we ooit hebben gehad. Hij had een enorm hart voor de stad en was een echte Amsterdammer in hart en nieren. We gaan hem verschrikkelijk missen. Hij is een groot voorbeeld en zal altijd een inspiratiebron blijven.''

Ook in politiek Den Haag is met verdriet gereageerd op de dood van Van der Laan.

Heel Nederland rouwt mee, schrijft premier Mark Rutte op Facebook. "We wisten dat het ging gebeuren, maar toch komt het overlijden van Eberhard van der Laan bij veel mensen hard binnen. Ook bij mij. Dit is heel verdrietig nieuws. Eberhard was vóór alles Amsterdammer onder de Amsterdammers. Hij was ook een bestuurder die mensen opzocht en echt contact maakte door zijn directheid en openheid. Je wist altijd wat je aan hem had, en dat maakte hem geliefd bij iedereen. Amsterdam huilt om zijn lieve burgemeester en heel Nederland rouwt mee. Vandaag gaan de vlaggen halfstok."

"Het is stil in Amsterdam. De stad verliest een barmhartig burgemeester. Het land verliest een verbinder," stelt D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold in een reactie op Twitter. "Vaarwel, Eberhard. Amsterdam zal je missen," zegt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver in zijn tweet.

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma omschrijft Van der Laan als iemand die mensen raakte als burgemeester: "Iemand die heel erg zal worden gemist."

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers meldt: "Een Rijnsburgse Amsterdammer en gedreven dienaar van de publieke zaak is heengegaan. Veel sterkte voor zijn familie." 50PLUS-kopstuk Henk Krol twittert: "Vandaag voelt iedere Nederlander zich ook een beetje Amsterdam."

"Wat een verdrietig bericht. Amsterdam huilt," reageert de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, een PvdA-partijgenoot van Van der Laan.

"Amsterdam huilt. Ik ook," twittert VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz, voormalig lid van de Amsterdamse gemeenteraad. "Wat een verlies voor Amsterdam en voor Nederland. De stad huilt," vindt ook D66-Kamerlid Jan Paternotte, die elf jaar in de gemeenteraad van de hoofdstad zat.

Eberhard van der Laan was een Amsterdammer temidden van Amsterdammers. Dat zei Van der Laans voorganger Job Cohen bij de NOS.

"Ontzettend verdrietig. We wisten dat het stond te gebeuren, maar ja, op het moment zelf is het toch vreselijk verdrietig. Iemand die zo'n fantastische rol heeft gespeeld in Amsterdam, maar ook daarbuiten," aldus Cohen. "Echt een burgervader en iemand die ook heel precies wist wat hij met de stad aan wilde."

Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes: "Met leedwezen heb ik kennisgenomen van het overlijden van burgemeester Van der Laan. Hij was een lieve man, een vriend, een bewogen politicus en bevlogen bestuurder met grote verdiensten en een grote liefde voor zijn ambt en zijn Amsterdammers. Ik zal hem missen en wens zijn geliefden, familie, vrienden en alle Amsterdammers veel sterkte in de tijd die voor hen ligt."

Nederlands Genootschap van Burgemeesters: "De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, is donderdag overleden. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters wenst zijn vrouw Femke, de kinderen en andere naasten alle sterkte om dit verlies te verwerken."

"Eberhard van der Laan was een geweldige burgemeester en dierbare collega. Onze gedachten zijn bij z'n vrouw Femke en kinderen," zegt burgemeester van Den Haag Pauline Krikke (VVD).

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch (PvdA) op Twitter: "Groot verdriet over het gemis van een groot man. Een groot gemis. Ik leef mee met de nabestaanden.''

"Eberhard van der Laan was een dappere burgemeester, die dwars door processen of procedures maatregelen nam als dat moest," zegt de Amsterdamse politie.

Voetbalclub Ajax: "Lieve burgemeester, bedankt voor uw inspiratie, support, vertrouwen, directheid, betrokkenheid en bovenal: bedankt voor Amsterdam. Rust zacht.''

Lees ook: Amsterdammers over hun burgemeester Van der Laan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden